Novice

< nazaj

Svetovno prvenstvo v nogometu in zaskrbjujoče kršenje človekovih pravic v Katarju

Datum: 18.11.2022
Komentar katarskega veleposlanika svetovnega prvenstva v nogometu, ki je prejšnji teden opisal homoseksualnost kot "duševno bolezen", je jasen znak, da tega svetovnega prvenstva ne morejo vsi doživeti svobodno. Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO ostro obsoja in odločno zavrača ta sovražni komentar. Poleg tega, ko nogomet napreduje v smeri vključevanja vseh, vključno s skupnostjo LGBTQIA+, pri FIFPRO zagovarjajo stališče, da je njegov komentar izjemno škodljiv. Njegov odnos dokazuje, da na tem svetovnem prvenstvu ne bodo vsi dobrodošli. To pa vsekakor škodi nogometu.
 
V zadnjih nekaj letih je FIFPRO tesno sodeloval z organizacijami kot je Amnesty International, BWI, z nacionalnimi sindikati nogometašev in posameznimi nogometaši, v prizadevanju uresničevanja reform zaposlovanja in človekovih pravic v Katarju ter dosegel tisto, kar je bilo oglaševano kot dediščina svetovnega prvenstva. Po tem, ko je bil dosežen napredek na zakonodajni ravni, je v praksi stanje še vedno skrb zbujajoče. Naj le izpostavimo, da ni bil ustanovljen center za delavce migrante, da ne obstaja sklad, ki bi pokril nadomestila delavcem in njihovim družinam, sindikalno organiziranje ostaja prepovedano, ženske pa še vedno nimajo enakih pravic. 
 
Številni nogometaši so še naprej zaskrbljeni glede (ne)spoštovanja človekovih pravic v času  svetovnega prvenstva in bodo v prihodnjih tednih zagotovo javno izrazili svoja stališča. FIFPRO si bo skupaj z njimi, sindikati na nacionalnih ravneh in ostalimi zainteresiranimi deležniki še naprej prizadeval za nadaljnje spremembe v pozitivni smeri. Svetovno prvenstvo mora biti resnično globalno in mora zajemati vse skupnosti, kulture in ljudi. Brez spoštovanja osnovnih standardov človekovih pravic in pristne vključenosti sodelujočih je to nemogoče.
 
V prihodnje morajo imeti nogometaši, ki nastopajo na svetovnih prvenstvih in drugih velikih nogometnih turnirjih, besedo pri tem, kdaj in kje bodo ti dogodki potekali ter pod kakšnimi pogoji. Pomanjkljivosti tega svetovnega prvenstva v povezavi s kršenjem človekovih pravic, morajo biti katalizator za doseganje pozitivnega globalnega vpliva, ki ga lahko v prihodnosti doseže nogomet.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji