Novice

< nazaj

Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro

Datum: 4.8.2015
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je sklenilo tri letno partnerstvo s predstavniki organizacije Svetovno prvenstvo za brezdomce (”Homeless World Cup”), ki v največji meri skrbi za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu za posameznike oziroma ekipe, ki prihajajo iz družbeno ranljivih skupin. S to gesto je FIFPro podprl nesrečne posameznike, ki si poskušajo s pomočjo nogometa izboljšati ali vsaj spremeniti življenjski standard.
 
Svetovno prvenstvo za brezdomce (”The Homeless World Cup”) je dobrodelna organizacija, ki deluje v okviru podpore ”grass-roots” programov in razvoja družbene odgovornosti, v mreži 74 partnerskih držav, ki delujejo pod sloganom ”Premagaj brezdomstvo z nogometom ("Beating homelessness through football"). Njihova glavna cilja sta spodbujanje nogometnega razvoja ter razvoja socialnega podjetništva. Ambasadorja projekta sta med drugim tudi kapetan Celtica in škotski reprezentant Scott Brown ter nekdanji izvrstni francoski nogometaš Emmanuel Petit.
 
Organizacija svoje delo in aktivnosti osredotoča predvsem na vsakoletno izvedbo nogometnega turnirja, ki združuje brezdomce s celotnega sveta. V preteklem letu je prvenstvo potekalo v mestu Santiago (Čile), letos pa ga bo gostila nizozemska prestolnica, Amsterdam. Že trinajsti turnir po vrsti bo trajal osem dni, nastopilo pa bo 64 moških in ženskih nogometnih ekip (reprezentanc posameznih držav), z več kot 500 posamezniki.
 
Ideja o oblikovanju takega tekmovanja je bila prvič omenjena leta 2001 na mednarodni konferenci o brezdomcih v Cape Townu. Istega leta sta nekdanja novinarja, Škot Mel Young in Avstrijec Harald Schmied ustanovila organizacijo Svetovno prvenstvo za brezdomce. V njenem okviru je bilo leta 2003 v Gradcu odigrano prvo prvenstvo za brezdomce, ki se od tedaj odvija vsako leto.
 
Mel Young, predsednik ustanove ”Homeless World Cup” pravi, da je od leta 2003, ko potekajo svetovna prvenstva, novo priložnost za boljše življenje našlo na tisoče brezdomcev in marginaliziranih posameznikov. ”Najti nov dom, zaposlitev, vrniti se v šolske klopi in odvaditi se jemanja drog, so le nekateri od pozitivnih učinkov tovrstnih aktivnosti, ki jih izvajamo. Izredno smo veseli, da smo sklenili partnerstvo tudi z združenjem nogometnih sindikatov FIFPro” dodaja Young.
 
”Brezdomstvo je eden izmed najbolj perečih problemov moderne družbe. Gospodarska kriza je pahnila v revščino marsikaterega posameznika, pa četudi ne po lastni krivdi. Moč, ki jo ima nogomet je pomagal mnogim brezdomcem, da se preobrazijo in postanejo vzorniki svojega okolja. Letošnje prvenstvo za brezdomce v Amsterdamu sovpada s 50 obletnico združenja FIFPro, kar je odlična priložnost za še večjo popularizacijo in ozaveščanje družbe o problemih, s kateri se marsikdo izmed nas lahko sooči že jutri,” je dejal Tony Higgins, predstavnik FIFPro.
 
Omenjenega prvenstva so se redno v preteklih letih udeleževali tudi predstavniki Slovenije. Projekt od vsega začetka vodi Javni zavod Socio iz Celja, ki se po besedah direktorice Suzane Kvas vsako leto trudi, da bi vsebine približali oziroma predstavili čim širšemu krogu naše družbe. Projektne aktivnosti potekajo skozi vse leto. V zimskih mesecih se v večjih slovenskih mestih zbirajo posamezniki za ekipo, ki se začne v mesecu aprilu, s treningi in prijateljskimi tekmami, pripravljati na vrhunec, svetovno prvenstvo. Nekaj let je ekipo iz Slovenije vodil nekdanji reprezentant, sedaj pa pomočnik selektorja slovenske nogometne reprezentance Aleš Čeh, sedaj pa je ob Sašu Udoviču in Željku Milinoviću ambasador tega projekta. Javni zavod Socio zelo dobro sodeluje s sosednjo Hrvaško, Avstrijo in Bosno, s katerimi se v okviru priprav na svetovno prvenstvo nemalokrat tudi pomerijo. Naj omenimo, da so ekipi brezdomcev naklonjeni tudi slovenski hotelirji, kot na primer hotel Slovenija v Rogaški Slatini, kjer so jim prav te dni omogočili brezplačne tridnevne priprave na bližajoče se prvenstvo.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji