Novice

< nazaj

Tudi profesionalni trenerji v Sloveniji odslej z enotnimi pogodbami

Datum: 7.10.2020
Naj spomnimo, da so bila dolgoletna prizadevanja sindikata SPINS dosežena z uvedbo enotne pogodbe o profesionalnem igranju nogometa v Sloveniji. To se je zgodilo 1. julija 2018, od takrat pa je uporaba omenjene zaprte oblike pogodbe obveza vseh klubov. Ob tem je v tistem obdobju sindikat SPINS zaznal veliko vrzel pri (ne)spoštovanju statusnih pravic trenerjev. Z uvedbo neodvisne arbitraže pri NZS je sicer že naredil korak naprej pri zaščiti njihovih pravic, a se pri tem ni ustavil.
 
V okviru socialnega dialoga v nogometu, med relevantnimi deležniki (ZNTS, klubi, NZS) je SPINS za trenerje predlagal statusno ureditev pravic po vzoru nogometašev, ki svoje delo opravljajo v Sloveniji. Sledila je ustanovitev delovne skupine strokovnjakov (Bojan Prašnikar, Zdenko Verdenik, Simon Rožman, Matjaž Jakopič, Oliver Bogatinov), s katero je sindikat pripravil prvi osnutek enotne pogodbe za trenerje. Dokument je bil kasneje pregledan in potrjen s strani upravnega odbora Zveze nogometnih trenerjev Slovenije ZNTS.

Komisija za profesionalni nogomet NZS, je torej na svoji seji dne 5. oktobra 2020 potrdila implementacijo enotne pogodbe med  profesionalnimi trenerji in nogometnimi klubi, ki nastopajo v tekmovanjih NZS. Oba predloga besedila pogodbe, tako v civilno pravni, kot delovno pravni obliki, bosta v prihodnjih dneh redakcijsko usklajena s pripombami licenčnega oddelka NZS, za popolno ureditev statusa poklicnih trenerjev pa bo potrebna še sprememba nekaterih pravilnikov NZS. Enotna pogodba za trenerje je prva te vrste na svetu in skoraj v celoti izenačuje pravice nogometašev ter trenerjev.
 
Pogodbi bosta obvezni za uporabo z dnem 1.7.2021, o čemer bo NZS klube obvestila z okrožnico.

Ostale novice

 • FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic
  23.11.2020

  FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic

  Svetovna nogometna zveza FIFA bo uvedla nove predpise za zaščito pravic igralk, vključno z obveznim porodniškim dopustom, je pretekli četrtek sporočilo vodstvo te organizacije.

 • Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?
  20.11.2020

  Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?

  Kot smo pisali pred dnevi, je skupščina sindikata SPINS, na svoji 13. redni seji prvič podrobneje obravnavala problematiko in iskanje rešitev za članice A nogometne reprezentance ter nadaljnjega razvoja ženskega nogometa v Sloveniji.

 • Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu
  19.11.2020

  Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu

  Skupščina sindikata SPINS je na svoji 13. redni seji soglasno podprla in potrdila vsebino predloga za oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za sponzorja in prejemnika sponzorstva v športu

 • XIII. skupščina SPINS
  18.11.2020

  XIII. skupščina SPINS

  V skladu s statutom SPINS je bila v ponedeljek 16. 11. 2020 sklicana 13. redna skupščina sindikata, ki pa je bila tokrat volilna. Poleg novih članov in članic upravnega odbora je bil za naslednje mandatno obdobje izvoljen tudi predsednik sindikata.

 • Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu
  23.10.2020

  Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu

  V letošnjem koledarskem letu sindikat SPINS zaznava porast neizpolnjevanja pogodbeno dogovorjenih obveznosti, predvsem pri tistih klubih 1. SNL, ki so bili tudi zaradi posledic pandemije Covid-19, primorani sporazumno prekiniti pogodbe in se z igralci do

Sorodne novice

Sponzorji