Novice

< nazaj

Tudi profesionalni trenerji v Sloveniji odslej z enotnimi pogodbami

Datum: 7.10.2020
Naj spomnimo, da so bila dolgoletna prizadevanja sindikata SPINS dosežena z uvedbo enotne pogodbe o profesionalnem igranju nogometa v Sloveniji. To se je zgodilo 1. julija 2018, od takrat pa je uporaba omenjene zaprte oblike pogodbe obveza vseh klubov. Ob tem je v tistem obdobju sindikat SPINS zaznal veliko vrzel pri (ne)spoštovanju statusnih pravic trenerjev. Z uvedbo neodvisne arbitraže pri NZS je sicer že naredil korak naprej pri zaščiti njihovih pravic, a se pri tem ni ustavil.
 
V okviru socialnega dialoga v nogometu, med relevantnimi deležniki (ZNTS, klubi, NZS) je SPINS za trenerje predlagal statusno ureditev pravic po vzoru nogometašev, ki svoje delo opravljajo v Sloveniji. Sledila je ustanovitev delovne skupine strokovnjakov (Bojan Prašnikar, Zdenko Verdenik, Simon Rožman, Matjaž Jakopič, Oliver Bogatinov), s katero je sindikat pripravil prvi osnutek enotne pogodbe za trenerje. Dokument je bil kasneje pregledan in potrjen s strani upravnega odbora Zveze nogometnih trenerjev Slovenije ZNTS.

Komisija za profesionalni nogomet NZS, je torej na svoji seji dne 5. oktobra 2020 potrdila implementacijo enotne pogodbe med  profesionalnimi trenerji in nogometnimi klubi, ki nastopajo v tekmovanjih NZS. Oba predloga besedila pogodbe, tako v civilno pravni, kot delovno pravni obliki, bosta v prihodnjih dneh redakcijsko usklajena s pripombami licenčnega oddelka NZS, za popolno ureditev statusa poklicnih trenerjev pa bo potrebna še sprememba nekaterih pravilnikov NZS. Enotna pogodba za trenerje je prva te vrste na svetu in skoraj v celoti izenačuje pravice nogometašev ter trenerjev.
 
Pogodbi bosta obvezni za uporabo z dnem 1.7.2021, o čemer bo NZS klube obvestila z okrožnico.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji