Novice

< nazaj

Ustanovljen svetovni sindikat športnikov, UNI World Athletes

Datum: 15.12.2014
Južnoafriška republika, natančneje Cape Town je gostil predstavnike vodilnih in največjih svetovnih sindikatov športnikov, z namenom formalne ustanovitve tako imenovanega svetovnega združenja sindikatov, ki zagovarjajo pravice športnikov - UNI World Athletes (prej UNI Sport PRO). Novonastala organizacija združuje športnike mnogih športnih panog, kot so kolesarstvo, smučanje, ragbi, košarka, nogomet, hokej na ledu, ameriški nogomet, kriket, itn.
 
Na ustanovitvenem srečanju so prisotni potrdili vodstvo organizacije, ki je v glavnem sestavljeno iz predstavnikov največji športnih sindikatov. Na predsedniško mesto je bil izvoljen Don Fehr, izvršni direktor sindikata ameriške profesionalne hokejske lige, NHL.  Izvršni odbor organizacije sestavlja devet članov, med katerimi je kot predstavnik svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, tudi Dejan Stefanović. Poleg njega so v omenjenem odboru tudi Brendan Schwab, FIFPRO, izvoljen kot prvi podpredsenik; Jeff Reymond, generalni sekretar EU Athletes, izvoljen kot drugi podpredsednik; Frederique Winia, FIFPro; Rob Nichol, IRPA; Ian Smith, FICA; DeMaurice Smith, NFLPA; Paul Marsh, AFLPA in AAA in Toru Matsubara, JPBPA.
 
Srečanje je posledica nekajletnega tesnega sodelovanja športnih sindikatov, v katerem se je izmenjalo veliko dobrih praks in v okviru mednarodnih kampanij, uskladilo aktivnosti v boju za osnovne ekonomske in pravne pravice športnikov.
 
Organizacija UNI World Athletes je ob ustavitvi predstavila šest poglavitnih nalog, ki jih bo izvajala v okviru svojega delovanja:
- dobro upravljanje svetovnega športa s poudarkom na kolektivnih pogajanjih in socialnem dialogu;
- razvoj učinkovitih ukrepov za zaščito integritete športa pred grožnjami, kot so nedovoljena poživila in manipulacija;
- varnost in zdravje športnikov;
- razvoj in blaginja športnika, vključno s pripravo športnikov na življenje po končani športni karieri;
- varstvo pravic intelektualne lastnine športnikov;
- organiziranje športnikov po vsem svetu z zagotovitvijo, da le ti tesno sodelujejo pri odločanju znotraj njihovih panog.
 
Prvi podpredsednik UNI World Athletes in eden od predstavnikov FIFPRo, Brendan Schwab pravi, da je vzpostavitev nove organizacije pomemben korak k varovanju pravic profesionalnih nogometašev in vloge športa nasploh.
 
"Več kot 50 letne izkušnje svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro kažejo, da imajo danes nogometaši eno glavnih vlog pri pospeševanju športnih in gospodarskih interesov nogometa. Naši trenutni izzivi na področju transfernega sistema so dokazali, da je glas akterjev bistvenega pomena za sprejem potrebnih ukrepov in preprečitev morebitne zlorabe, kot so lastništvo tretjih oseb nad pravicami nogometašev. Naše dosedanje sodelovanje z UNI World Athletes pa je nedvomno pokazalo, da niso le nogometaši tisti, ki se soočajo s takšnimi problemi,” je zaključil Schwab.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji