Novice

< nazaj

Uradni začetek socialnega dialoga v Sloveniji

Datum: 12.9.2013
V petek, 27. 9. 2013, se bo v Ljubljani sestala delovna skupina glede implementacije minimalnih zahtev za enotno pogodbo (angl. ”Autonomous Agreement”) nogometašev na nacionalni ravni.
 
Gre za naslednji korak v sklopu socialnega dialoga, pri čemer so aprila 2012 pod okriljem Evropske komisije ter v sodelovanju z združenjem UEFA predstavnika delodajalcev, EPFL (Evropsko združenje profesionalnih nogometnih lig) in ECA (Evropsko združenje klubov), ter predstavnik zaposlenih, evropski del Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, dosegli sporazum in se s podpisom avtonomne pogodbe zavezali k uveljavitvi minimalnih zahtev. Na prvem vzpostavitvenem sestanku letos januarja pa so predstavili postopek njene implementacije.
 
Večina zahodnoevropskih namreč že dosega standarde, ki zadovoljujejo minimalne zahteve, kar pa nikakor ne velja za Srednjo in Vzhodno Evropo. Iz tega razloga je uvedba sporazuma nujna, saj ta zagotavlja večjo stabilnost tako za klube kot za igralce, posledično zmanjša število sporov in izboljša standard upravljanja v športu. Prav tako ureja osnovne obveze za klube in igralce, ki bi morale biti vključene v pogodbe o zaposlitvi, ter predvideva proces implementacije na nacionalni ravni v skladu z načeli subsidiarnosti.
 
Uspešen izid lahko dosežemo samo s sodelovanjem vseh vpletenih strani, ki se morajo strinjati o najboljšem, najbolj praktičnem in najučinkovitejšem načinu implementacije, za kar si morajo prizadevati vsi deležniki. Zaradi raznovrstnosti problematike v posameznih državah morajo delovne skupine za svojo državo izbrati najprimernejše metode in najti rešitve za ponotranjenje minimalnih zahtev v obstoječem sistemu, na primer s pomočjo kolektivne pogodbe ali nacionalnih nogometnih predpisov. Združenja FIFPro, UEFA, EPFL in ECA bodo tako aktivno sodelovala v samem procesu, zato je v ta namen po sestanku delovne skupine predviden tudi sestanek s predstavniki Združenja evropskih nogometnih zvez (UEFA) v Ljubljani. V sklopu socialnega dialoga se bodo 8. 10. napotili tudi na Hrvaško, nato pa še 16. 10. v Srbijo.
 

 
Trije glavni cilj v programu FIFPro v povezavi s procesom implementacije so sledeči:
 
1. Izboljšanje socialnega dialoga v vseh državah, pri čemer je treba popraviti vzdušje, ki vlada med socialnimi partnerji.
 
2. Vzpostavitev primernega arbitražnega sistema, v katerem so v enaki meri zastopani predstavniki nogometašev in klubov.
 
3. Vsak nogometaš mora s klubom skleniti s klubom pogodbo o zaposlitvi, saj trenutno v mnogih državah, vključno s Slovenijo, nogometaši podpisujejo civilno-pravne pogodbe. Kot je dogovorjeno v avtonomni pogodbi, mora imeti vsak nogometaš s klubom eno pisno pogodbo o zaposlitvi, ki je registrirana pri nacionalni nogometni zvezi.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji