Novice

< nazaj

Prva virtualna generalna skupščina FIFPRO

Datum: 18.2.2021
V teh dneh poteka generalna skupščina svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, ki zaradi pandemije virusa Covid-19 prvič poteka v obliki videokonference. Skupščini se je priključilo 150 delegatov, predstavnikov 64 sindikatov držav članic FIFPRO, med katerimi je tudi sindikat SPINS.
 
V uvodnem govoru je predsednik FIFPRO Philippe Piat, pohvalil učinkovito in uspešno delo sindikatov, ki nogometašem v teh izjemno težkih časih nudijo oporo in pomoč, ki jo potrebujejo.
 
Za nogometaše, ki se soočajo z neupravičenimi prekinitvami pogodb, znižanjem plač in negotovostjo zaradi ukrepov, ki so posledica pandemije virusa Covid-19, sindikati nogometašev delujejo kot ključni sistem podpore, saj se borijo za kolektivne pravice članov in zagotavljajo osebno pomoč.
 
"Nogometaši nas še nikoli niso potrebovali tako kot nas potrebujejo sedaj. Ta družbena vloga je sestavni del našega poslanstva. Sindikati nogometašev so postali pomembnejši kot kdaj koli prej," je dejal Piat v spletnem nagovoru.
 
Na dnevnem redu skupščine so se poleg internih vsebin zvrstile mnoge aktualne teme današnjega nogometa, od duševnega zdravja nogometašev do mednarodnega koledarja tekem. Po zaznanem močnem porastu nogometašev, ki poročajo o simptomih depresije, bo FIFPRO pripravil smernice, ki bodo sindikatom pomagale podpirati nogometaše s težavami v duševnem zdravju. V seriji tako imenovanih tematskih delavnic bodo predstavniki sindikatov prejeli tudi informacije in napotke o uporabi novih predpisov namenjenih ženskim igralkam nogometa in prejemali nenehno podporo pri pripravi članov na življenje po nogometu, s formalno izobrazbo in poklicnimi nasveti.
 
Predstavljene so bile informacije o globalnem uvajanju aplikacije Red Button, aplikaciji za mobilne naprave, ki profesionalnim nogometašem v več kot 50 državah omogoča, da anonimno poročajo o sumih prirejanja rezultatov tekem in se tako izognejo potencialnim nevarnostim, ki jih predstavljajo kriminalne združbe.
 
Predstavljena bo tudi nova digitalna platforma, ki jo FIFPRO razvija za sledenje delovne obremenitve nogometašev, in bo zainteresiranim stranem v industriji pomagala k bolj uravnoteženemu načrtovanju koledarja tekem.
 
Naj tudi omenimo, da bo kot del novega ratificiranega statuta FIFPRO prišlo do obveznega povečanja geografske zastopanosti in zastopanosti spolov v izvršnem odboru FIFPRO. Spremembe bodo v praksi začele veljati po naslednjih volitvah v novembru. Odbor se bo povečeval tako po velikosti kot tudi po raznolikosti, kar bo omogočilo nove glasove in uvedlo obvezni najnižji prag, v višini 33 odstotkov predstavnic ženskega nogometa. Kot svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO priznava svojo vlogo vodenja panoge pri dokazovanju, da raznolikost sama po sebi ni končni cilj, temveč bistveni element visoko učinkovitega in uspešnega upravljanja organizacije na področju športa.
 
Da bo odslej izvršni odbor FIFPRO bolj raznolik in vključujoč, odraža tudi delo sindikatov, ki podpirajo nogometaše, ne glede na njihov spol, veroizpoved, barvo kože ali narodnost, je dejal predsednik FIFPRO Philippe Piat. "Ponosen sem na te spremembe, ki temeljijo na vrednotah, ki smo jih vedno negovali in zagovarjali."
 
Poleg statutarnih zavez pa bo obstajal tudi program podpornih ukrepov. Izoblikoval se bo odbor za raznolikost, enakost in vključenost, ki bo upravnemu odboru in vodstvu pomagal pri odločanju, kar bo omogočilo prostor za učenje, odgovornost, ustvarjalnost in strokovne glasove, ki bodo slišani v jedru organizacije. Programi mentorstva in vodenja bodo zagotovili, da bo pot do vloge pri upravljanju jasna, odprta in bo vzgojila potencialne voditelje iz različnih okolij. Uvedena bo tudi podpora sindikatom članicam, ki želijo razviti ali razširiti lastne strategije raznolikosti, enakosti in vključevanja.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji