Novice

< nazaj

Nekdanji zvezdnik Liverpoola: pri osemnajstih bi podpisal karkoli

Datum: 26.2.2018
Ko je nekdanji zvezdnik nogometnega kluba Liverpool Vladimir Šmicer, pri osemnajstih letih podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo, bi se strinjal s skoraj vsem, le da bi sledil svojim nogometnim sanjam.
 
Bogata nogometna kariera Smicerja se je začela in končala v lokalnem klubu Slavija Praga, zaznamovalo pa ga je predvsem šestletno obdobje v Liverpool FC, s katerim je dosegel vznemirljivo zmago proti AC Milanu, v finalu Lige prvakov, leta 2005. Igral je tudi v Franciji za Lens in Bordeaux.
 
Prvo profesionalno pogodbo so zanj pregledali starši. Na srečo ni imel težav s neizpolnjevanjem pogodbenih obveznosti, neprimernim odnosom ali brezvestnimi agenti. "Bolj ko se zavedam, s kakšnimi problemi se danes soočajo nogometaši, bolj vidim, kakšno srečo sem imel kot mlad nogometaš", je dejal Šmicer na obisku v pisarni FIFPro.
 
Šmicer spodbuja nogometaše v svoji državi, da se pridružijo češkemu sindikatu profesionalnih nogometašev (CAFH). Raziskave FIFPro namreč kažejo, da 33% nogometašev, ki igrajo na Češkem ne prejme plačil pravočasno, nekateri pa se celo soočajo s pritiskom in grožnjami o prekinitvi pogodbe.
 
Šmicer je dejal, da je v zadnjem desetletju značilna praksa v češkem nogometu, da se zamuja z izplačili, ali celo nad nogometaši izvaja tako imenovani mobing.
 
Šmicer je eden izmed ustanovnih članov sindikata CAFH, ki je bil ustanovljen leta 2011. Sindikat poskuša spremeniti ustaljeno dinamiko poslovanja v nogometu, pri čemer imajo klubi in nogometna zveza moč, nogometaši pa se borijo za svoje osnovne pravice.
 
"Ne želimo spremeniti vsega - še vedno imamo radi nogomet, to je lepa igra - želimo samo pošteno igro," je dejal Šmicer.
 
Sindikat CAFH prav tako spodbuja klube, da plačujejo stroške socialnega zavarovanja igralcev, saj jih ima 93% status samozaposlenih. Večina zasluži manj kot 2.000 evrov na mesec.
 
Nogometna zveza je z željo, da oteži delo sindikatu CAFH ustanovila celo svoj sindikat nogometašev. Nasprotovanje aktivnostim CAFH gre včasih tako daleč, da se morajo zaposleni srečati z igralci v restavraciji, ker jim klubi prepovedujejo vstop v garderobno, pravi Šmicer.
 
 "Težje je, bolj me delo motivira," je dejal Šmicer. "Vem, da bomo nekega dne zmagali v tej bitki."

Tukaj si lahko ogledate video, kjer Šmicer nagovarja mlade nogometaše.

Ostale novice

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • XII. skupščina SPINS
  3.12.2019

  XII. skupščina SPINS

  Na redni skupščini SPINS potrjen predlog standardne pogodbe za trenerje ter zavarovanje za člane za primer trajne nesposobnost za igranje nogometa.

 • Vabilo na skupščino sindikata SPINS
  22.11.2019

  Vabilo na skupščino sindikata SPINS

  V skladu s statutom SPINS je predsednik sindikata, Dejan Stefanović, sklical XII. skupščino sindikata, ki bo v ponedeljek 2. 12. 2019, v Ljubljani.

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym
  28.10.2019

  UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym

  Sindikat SPINS je pred dnevi sklenil partnerstvo s podjetjem PROWELLNESS d.o.o., ki je generalni uvoznik za opremo Technogym v Sloveniji.

Sorodne novice

Sponzorji