Novice

< nazaj

Začenja se teden aktivnosti FARE

Datum: 19.10.2012

Od 14. kroga 1. slovenske nogometne lige naprej bo na prvoligaških igriščih, v okviru mednarodne organizacije FARE ter v organizaciji Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) odmeval slogan “Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton”.

Slovenski nogometaši bodo z dvigom rdečih kartonov pred začetkom tekem opozorili na problematiko neprimernega navijanja v Sloveniji, predvsem v smislu sovraštva, poniževanj, zbadljivk ter tudi rasističnih opazk in nasilja. Nogometni stadioni morajo postati varno in zgledno okolje za vse generacije slovenskih navijačev. Le na ta način se bo povečalo število navijačev na nogometnih tekmah slovenskih klubov.

V okviru tedna omenjenih aktivnosti, bo v sredo 24.10. 2012 ob 11.00 uri, v Grand hotelu Union Ljubljana (salon Orhideja), potekala okrogla miza na temo “Preprečevanje diskriminacije in nasilja na športnih prireditvah.” Okrogle mize se bodo udeležili eminentni gostje in priznani strokovnjaki iz vrst poslancev Državnega zbora RS, Ministrstva za notranje zadeve, uniformirane policije, Ministrstva za šport (MIZKŠ) in predstavniki nacionalnih panožnih športnih zvez (NZS, KZS, RZS).

Izziva v boju proti preprečevanju diskriminacije in nasilja se lahko lotimo le s skupno in skladno akcijo. Nogometaši po vsem svetu že mnogo let opozarjajo na potrebo po športni kulturi navijanja ter dajanja zgledov družbi, v zadnjih letih pa je vse več povezav med sindikati nogometašev in organizacijo FARE, zaradi česar je letos FIFPro direktorja organizacije Piara Powarja, kot posebnega gosta,  povabil na kongres v Washingtonu (na sliki).

SPINS pred prihajajočim derbijem v soboto v Mariboru poziva vse navijače  NK OLIMPIJA in NK MARIBOR, odločno sporoča, da neprimerno navijanje, v smislu diskriminacije in rasizma, ter nasilništvo NE SODITA NA NOGOMETNE PRIREDITVE.

VSE KRŠITELJE JE POTREBNO STROGO KAZNOVATI, BREZ TOLERANCE.

Ostale novice

Sorodne novice

  • Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno
    19.12.2016

    Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno

    V zadnjih tridesetih letih je angleški sindikat profesionalnih nogometašev PFA zgradil izjemen program družbenokoristnih aktivnosti, v katerem profesionalni nogometaši sodelujejo pri skoraj 40000 aktivnostih letno.

  • Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro
    4.8.2015

    Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro

    Združenje FIFPro je sklenilo tri letno partnerstvo s predstavniki organizacije ”Homeless World Cup”, ki je odgovorna za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu za posameznike oziroma ekipe, ki prihajajo iz družbeno ranljivih skupin.

  • Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”
    22.10.2014

    Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”

    Jutri se bodo zaključile akcije v okviru mednarodnega projekta Fare Action Weeks 2014, kjer so bili tradicionalno aktivni tudi slovenski nogometaši.

  • Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton
    15.10.2014

    Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton

    Ob začetku aktivnosti, v okviru mednarodnega projekta FARE Action weeks, smo se o pojavu diskriminacije in nasilja pogovarjali z dvema temnopoltima nogometašema, Jeanom Philippom Mendyjem in Sunnyjem Omoregiem.

  • Skupaj proti diskrimanciji in nasilju
    10.10.2014

    Skupaj proti diskrimanciji in nasilju

    V prihajajočih dveh tednih se bo zgodilo več kot 2000 aktivnosti v okviru ene največjih družbenih akcij v športu, FARE Football People, s ciljem: širjenje pozitivnega sporočila proti diskriminaciji, rasizmu in spodbujanju raznolikosti.

Sponzorji