Novice

< nazaj

Združeni narodi : dan enakega plačila in enakopravne obravnave

Datum: 18.9.2023
Organizacija Združenih narodov (ZN) je danes, 18. septembra, obeležila dan enakega plačila za delo enake vrednosti. Mednarodni dan enakega plačila predstavlja dolgoletna prizadevanja za dosego enakega plačila za delo enake vrednosti. Nadalje gradi na zavezanosti ZN spoštovanju človekovih pravic in boju proti vsem oblikam diskriminacije, vključno z diskriminacijo žensk in deklet.
 
Na dan enakega plačila svojo zavezanost k boju za enakopravnost, skupaj z nogometašicami po vsem svetu, potrjuje tudi svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO.
 
Naj spomnimo, da se je na zadnjem svetovnem prvenstvu v nogometu za ženske, v Avstraliji, z zvišanjem denarnih nagrad in enakih pogojev nastopanja, zgodil preboj na poti k enakopravnosti. Pred prvenstvom so se namreč FIFPRO, sindikati po vsem svetu in 150 mednarodnih nogometašic iz 25 držav združili v največjo skupinsko akcijo v ženskem nogometu, ki je pomagala zagotoviti enake predpise in pogoje, pravično prerazporeditev denarnih nagrad igralkam in pot do enakih denarnih nagrad na turnirju.

Tukaj si lahko ogledate grafiko kampanje za SP:


 
Čeprav je bil na mednarodni ravni prvi korak na poti k enakosti s tem narejen, se je za mnoge igralke po svetu boj za pošteno, enakovredno in pravočasno plačilo šele začel. Tudi članice slovenske ženske ”A“ nogometne reprezentance si skupaj s Sindikatom profesionalnih igralcev nogometa Slovenije že dalj časa prizadevajo izboljšati svoj status, pogoje nastopanja in nediskriminatorno obravnavo v primerjavi z moškimi kolegi. V naslednjih dneh pričakujejo sestanek z vodstvom Nogometne zveze Slovenije, kjer so bo slednja opredelila do zahtev, ki so jim jih predstavile repreentantke za zadnjem zboru.

Kaj o enakopravnosti in pogojih dela pravijo nogometašice po svetu:


 
A naj na ta dan enakega plačila ZN slavimo dosežke in doseženi napredek, še pomembneje pa se osredotočamo na to, kar je pred nami.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji