Novice

< nazaj

Zakon o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov tudi uradno predstavljen

Datum: 3.6.2014
Slovenski športniki so minuli torek dobili zakon, ki so ga dolgo čakali. Državni zbor je sprejel zakon o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov, na podlagi katerega bodo športniki ob uveljavitvi zakona deležni prvih konkretnih spodbud s strani države po osamosvojitvi, so danes poudarili v Sindikatu športnikov Slovenije.
 
"Osem let so trajala prizadevanja in aktivnosti Sindikata športnikov Slovenije, za ustrezno ureditev socialnega in davčnega statusa slovenskih športnikov, saj imajo ti v primerjavi z drugimi delavci mnogo krajšo delovno dobo ter po zaključku aktivne športne kariere navadno potrebujejo določeno obdobje in tudi denar za lažjo premostitev in preusmeritev v novo poklicno kariero," sta na novinarski konferenci v Grand hotelu Union v Ljubljani poudarila predsednik sindikata Dejan Stefanović in Marko Levovnik.
 
Zakon je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Jožefom Kavtičnikom (PS). Vlada je predlogu nasprotovala, DZ pa ga je sprejel s 43 glasovi za in 19 proti.
 
Pripravljavci so se na samem začetku zgledovali predvsem po primerljivih in dobro vpeljanih sistemih v športno bolj razvitih evropskih državah. Tej primerjavi so bile glede na slovenski sistem organiziranosti športa dodane izjeme in ugodnosti, ki jih tuje ureditve ne poznajo, na primer prostovoljna vključitev samozaposlenih in vrhunskih športnikov ter možnost vlaganja prispevkov iz sponzorskih sredstev ali premij oziroma nagrad, ki jih športnik prejme iz naslova uspešnosti.
 
Cilj premostitvenega zavarovanja je, da v času, ko so športniki aktivni in so njihovi dohodki relativno visoki, varčujejo oziroma prispevajo del svojih dohodkov za čas po koncu športne kariere, država pa jih pri tem varčevanju spodbuja z ustreznimi davčnimi olajšavami.
 
Prispevki, ki jih športna društva ali športniki sami plačujejo za to zavarovanje, so do določene višine izvzeti iz plačila dohodnine oziroma niso obdavčeni. Višina prispevkov v premostitveni sklad je predvidena na lestvici mesečnih prihodkov, kjer je najnižja osnova za plačilo prispevkov med 600 in 800 evrov mesečnega prihodka, najvišja pa 5500 evrov ali več. Športniki pa ne bodo deležni ugodnejše davčne obravnave le ob vplačilu v sklad, temveč tudi ob izplačilu.
 
Po 30. letu starosti oziroma zaključeni športni karieri, ko bodo pridobili pravico za izplačevanje sredstev v obliki mesečnih zneskov, se jim bo v davčno osnovo štelo le 30 odstotkov premostitvene rente. "Prav tako se bo z omenjenimi davčnimi ugodnostmi spodbudilo delodajalce oziroma športna društva k sklepanju rednih delovnih razmerji s športniki, s čimer bi poskrbeli za večjo socialno varnost slednjih ter ne nazadnje bolj transparentno delovanje in organiziranost slovenskega športa," izpostavljajo snovalci.
 
Zakon je proti pričakovanjem doživel veliko podporo med športniki. Ti so s svojo prisotnostjo pritrdili sindikatu, da gre za prelomen dogodek za slovenski šport. Nik Zupančič, Goran Jagodnik, Beno Lapajne, Brigita Langerholc, Uroš Zorman in Ermin Raković so vsi v en glas poudarili pomen sprejetega zakona, obžalovali so le, da zakon ni bil sprejet že na vrhuncih njihovih karier. S svojo navzočnostjo so zgodovinskemu pomenu zakona pritrdili še poslanec Kavtičnik, generalni sekretar svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro Theo Van Seggeln in predsednik norveškega sindikata športnikov Joachim Walltin. (vir: STA)

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji