Novice

< nazaj

Nosečnost v ženskem nogometu

Datum: 15.5.2018
Nogometno azsodišče je odločilo, da je klub Flor de Patria ravnal v skladu s pravili, ko je prekinil pogodbo s 24-letno profesionalno nogometašico Rayveliz Hernandez.

FIFPro je mnenja, da naknadna odločitev razsodišča postavlja nesprejemljiv precedens za ženski nogomet. Nogometni predpisi, ki se nanašajo na problematiko igranja nogometa in nosečnostjo igralk med aktivno športno kariero namreč še niso bili razviti na svetovni ravni.

Prav s tem razlogom si FIFPro želi še naprej sodelovati z deležniki v ženskem nogometu in oblikovati pravila, ki bi preprečila takšne odločitve. Ker se ženski nogomet hitro razvija, je pomembno, da se razvija tudi področje pravne infrastrukture.

V pisni odločbi je venezuelska nogometna zvezna zapisala, da je potrebno igralki plačati samo neporavnane obveznosti, katere je bil klub dolžan izplačati do trenutka, ko je zanosila. Bilo je "nesporno, da zaradi nosečnosti igralka ni mogla izpolniti pogojev svoje pogodbe, zato je potrebno pogodbo šteti za prekinjeno", je zapisal sodnik.

Venezuelska zakonodaja sicer na tem področju ščiti delavke in nezakonito je odpustiti dalavko zaradi nosečnosti. Nogometna arbitraža torej ni upoštevala nacionalne zakonodaje. Primer Hernandezove rešuje združenje nogometašev oziroma sindikat, Asociación Única de Futbolistas Profesionales de Venezuela, ki je član FIFPro.



 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji