Novice

< nazaj

Pritožba francoskih športnikov na Evropsko komisijo

Datum: 21.11.2016
Leta 2015 je francoska vlada potrdila nov zakon, s katerim je izključila vse poklicne športnike iz okvira nacionalne zakonodaje, ki se navezuje na področje pogodb o zaposlitvi za določen čas.
 
Francoska vlada je v izjavi za javnost navedla, da so bila pred sprejetem omenjenega dokumenta predhodno opravljena posvetovanja z vsemi zainteresiranimi deležniki na področju športa (delodajalci in delojemalci). Vendar pa temu ni bilo tako. Najmočnejši sindikat na področju športa, Sindikat profesionalnih nogometašev v Franciji (UNFP), v katerega je včlanjeno več kot 95 odstotkov profesionalnih nogometašev v Franciji, svojega strinjanja z odločitvijo parlamenta ni podal.
 
Tako je sindikat UNFP, skupaj s sindikati drugih športnih panog, vložil pritožbo na Evropsko komisijo, saj je nova zakonodaja v nasprotju s pravom Evropske unije. Komisija je pred kratkim potrdila, da je pritožbo prejela in jo dala v postopek preiskave.
 
Naj povemo, da je leta 1999 Evropski svet sprejel direktivo o delu za določen čas, katere prvotni namen je bil uveljaviti okvirni sporazum o pogodbah za določen čas. Vsaka izmed držav članic EU je tako zavezana k upoštevanju in izvajanju določb v okviru te direktive.
 
Direktiva ureja omejeno obdobje dela (v večini držav 2 ali 3 leta) v okviru pogodbe za določen čas in prehod na pogodbo o delu za nedoločen čas ter navaja pogoje za države članice EU, ki od te direktive odstopajo. V nogometu to pomeni, da se morajo v primeru podaljševanja pogodb, ki so daljše od predvidenega obdobja, le te spremeniti v pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. Da bi se izognili takšnim primerom, lahko deležniki na področju športa sklenejo dogovor, ki bo omogočal odmik od veljavne direktive in nacionalnih zakonodaj. Deležniki lahko na ta način preprečijo zakonsko predviden prehod na pogodbe za nedoločen čas.
 

Ostale novice

 • XII. skupščina SPINS
  3.12.2019

  XII. skupščina SPINS

  Na redni skupščini SPINS potrjen predlog standardne pogodbe za trenerje ter zavarovanje za člane za primer trajne nesposobnost za igranje nogometa.

 • Vabilo na skupščino sindikata SPINS
  22.11.2019

  Vabilo na skupščino sindikata SPINS

  V skladu s statutom SPINS je predsednik sindikata, Dejan Stefanović, sklical XII. skupščino sindikata, ki bo v ponedeljek 2. 12. 2019, v Ljubljani.

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym
  28.10.2019

  UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym

  Sindikat SPINS je pred dnevi sklenil partnerstvo s podjetjem PROWELLNESS d.o.o., ki je generalni uvoznik za opremo Technogym v Sloveniji.

 • Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo
  17.10.2019

  Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

  Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.

Sorodne novice

Sponzorji