Novice

< nazaj

Skupščina evropske divizije FIFPro v Bolgariji

Datum: 15.6.2015
Prisotne na skupščini evropske divizije Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, ki je potekala v Sofiji (Bolgarija), med 10. 6. in 12. 6., je poleg gostiteljev, ki jih je zastopal legendarni nogometaš in častni predsednik sindikata profesionalnih nogometašev Bolgarije (ABF), Hristo Stoichkov  z uvodnim nagovorom pozdravil tudi častni predsednik FIFPro in izvršni direktor sindikata profesionalnih nogometašev Anglije (PFA), Gordon Taylor: ” Prišel je čas za nogometaše in njihove predstavnike (sindikate), da izkoristijo trenutek, zgrabijo štafetno palico in prinesejo svež veter, integriteto ter razumno vodenje, kot si ga zasluži najbolj prepoznavna igra na svetu.”
 
Evropska divizija FIFPro je ena od štirih geografskih divizij Svetovnega združenja profesionalnih nogometašev. Največja v smislu števila članov in tudi za Slovenijo najbolj pomembna, saj se prav na teh srečanjih obravnava vprašanja in vsebine, ki so ključnega pomena tudi za razvoj nogometa v Sloveniji in pravice nogometašev, ki nastopajo pri nas. Poleg omenjene divizije pa obstajajo tudi FIFPro Amerika, FIFPro Afrika in FIFPro Azija / Oceanija.
 
Člani evropske divizije FIFPro so: Anglija, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Francija, Danska, Švica, Grčija, Irska, Španija, Italija, Hrvaška, Ciper, Malta, Črna Gora, Norveška, Nizozemska, Madžarska, Ukrajina, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, Srbija, Škotska, Slovenija, Švedska, Češka in Finska. Prav na srečanju v Sofiji pa so kot uradno kandidatko za članstvo razglasili tudi Makedonijo.
 
Teme skupščine v Bolgariji so bile aktualne. Vsebinsko bogat dvodnevni program je obsegal predstavitev aktivnosti in projektov, ki so se oziroma se odvijajo v okviru FIFPro (sistem MDAS; uporaba video-konferenčnih sistemov; Evropski teden športa; aktualne razmere v Rusiji, projekt ”Handshake for Peace Project”; izobraževanje – FIFPro Online Academy, ustanovitev posebnega strokovnega odbora za izobraževanje, program finančnega opismenjevanja za nogometaše na daljavo in program usposabljanja za uspešno vodenje sindikatov). Drugi dan konference je bil posvečen predstavitvi razmer v sklopu socialnega dialoga na področju športa; pa projektu, namenjenemu novi kampanji proti prirejanju rezultatov nogometnih tekem; zadeve povezane z evropsko nogometno zvezo UEFA.
 
V sklopu programa je svojo tragično zgodbo, skupaj s predstavnikom ruskega sindikata Nikolajem Grammatikovom, prisotnim zaupal tudi Erik Salkić, ki je bil zaradi diskriminatornega ravnanja kluba v Rusiji in na koncu nerazumne odločitve mednarodnega športnega razsodišča (CAS) primoran zaključiti kariero profesionalnega nogometaša.
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji