Novice

< nazaj

Slovenski nogometaši s prihodki iz francoskega sklada

Datum: 26.6.2015
Na sedež sindikata SPINS je pred kratkim prišlo obvestilo, da so štirje bivši člani slovenske A nogometne reprezentance, Mile Ačimović, ki je med leti 2004 in 2006 nastopal za FC Lille, Džoni Novak, ki je med leti 1996 in 1999 nastopal za Le Havre AC, Milan Osterc, ki je za isti klub nastopal med letoma 2002 in 2003 ter Ermin Šiljak, upravičeni do črpanja sredstev, ki so jih v času igranja za francoske klube obvezno oziroma "avtomatično" odvajali v poseben sklad.
 
Omenjeni nogometaši so z navdušenjem sprejeli novico, da jih v Franciji čaka privarčevan denar, hkrati pa z optimizmom pozdravili novoustanovljeni premostitveni sklad, ki bo pri nas zaživel v zadnjih mesecih letošnjega leta.
 
V sklad, ki v Franciji obstaja na podlagi kolektivne pogodbe na področju nogometa in tripartitnega sporazuma med upravljavcem sklada, združenjem profesionalnih lig (LPF) ter sindikatom profesionalnih igralcev nogometa (UNFP) so profesionalni nogometaši vključeni obvezno. Prispevki v sklad se obračunavajo tako športnemu društvu (klubu), kot tudi nogometašu samemu. Slednji v sklad plačuje 4% mesečnega bruto prihodka, medtem ko klub na račun nogometaša plačuje 2,5% njegovega mesečnega bruto zneska. Sklad ”Le Pécule” deluje po načelu solidarnosti, kar v njihovem primeru pomeni, da se vplačila v sklad razlikujejo glede na višino prihodka posameznih nogometašev, medtem ko so zneski izplačila mesečnih rent za vse nogometaše enaki. Se pravi tisti nogometaši, ki imajo v skladu privarčevanega več denarja, mesečne obroke prejemajo daljše časovno obdobje. 
 
Naši štirje nogometaši se sicer zaradi krajše dobe igranja od štirih let, niso kvalificirali za ”Le Pécule”, ki trenutno znaša 8.000 EUR za vsako odigrano sezono za poklicne nogometaše v Franciji (1. do 4. liga),  so pa zato upravičeni do nekaj odstotkov svojih bruto zaslužkov, ki so jih ”avtomatično” odvajali v času igranja.
 
Kot smo že omenili, imamo od sredine leta 2014, po sprejetju Zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov v Državnem zboru, tudi v Sloveniji tovrsten sklad, ki je dejansko prva davčna spodbuda države, namenjena izključno slovenskim športnikom. Od 1. 11. 2015 dalje bo tako premostitveno zavarovanje na voljo vsem redno zaposlenim in samozaposlenim športnikom, kjer bodo prvi v shemo premostitvenega sklada vključeni obvezno, medtem ko se bodo samozaposleni športniki, s statusom poklicnega športnika in hkrati statusom vrhunskega športnika, ki ga določa kategorizacija OKS-ZŠZ, vključevali prostovoljno.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji