Novice

< nazaj

Delegacija slovenskega sindikata SPINS se je sestala z vodstvom organizacije FIFpro

Datum: 23.12.2003

Delegacija slovenskega sindikata SPINS se je v četrtek, 18. decembra 2003, sestala z vodstvom organizacije FIFpro. Razgovori so potekali na sedežu organizacije, v mestu Gauda poleg Amsterdama, sicer po svetu znanemu po istoimenskem siru.

Poglavitni cilj srečanja, ki je bil v precejšnji meri dosežen, je bil vzpostavitev tesnejših stikov slovenskega sindikata SPINS s FIFpro in preučitev možnosti za čimprejšen vstop sindikata SPINS v svetovno federacijo nogometnih sindikatov FIFpro. Na obojestansko zadovoljstvo je bilo ugotovljeno, da sindikat SPINS izpolnjuje vse kriterije za članstvo v FIFpro in da bo najverjetneje že na kongresu FIFpro, oktobra 2004, sprejet v polnopravno članstvo. Sicer se sekretariat FIFpro pri sprejemu v članstvo zelo strogo drži procedure, ki po začetni navezavi stikov predvideva za nove države kandidatke najmanj enoletni status opazovalke, vendar bo glede na napredek sindikata SPINS tokrat naredil izjemo.

FIFpro povezuje trenutno 40 sindikatov (in 12 kandidatk za članstvo) ter pokriva preko 70.000 profesionalnih igralcev nogometa. Vse večje svetovne nogometne zvezde so preko svojih sindikatov člani FIFpro. Vodstvo sindikata SPINS uživa polno podporo FIFpro in bo preko solidarnostnega fonda FIFpro že na začetku pridobilo tudi nekaj zagonskega kapitala. Vodstvo FIFpro bo v januarju ali februarju prihodnje leto tudi obiskalo sindikat SPINS v Sloveniji.

V dogovoru s FIFpro bo sindikat SPINS svojo pomoč pri ustanavljanju sindikatov nogometašev ponudil tudi ostalim državam nekdanje Jugoslavije. Navezani so že prvi kontakti z hrvaškimi predstavniki nogometašev in v kratkem lahko tudi na Hrvaškem s pomočjo sindikata SPINS pričakujemo ustanovitev nogometnega sindikata.

Delegacija sindikata SPINS se je sestala tudi z vodilnimi evropskimi pravniki na športnem področju iz ASSER instituta iz Haga pod vodstvom direktorja Dr. Robert Siekmanna. Razgovori so potekali v smeri prihodnosti delovno pravne ureditve na športnem področju v Evropi in Sloveniji in socialnim dialogom, ki poteka v nogometni industriji. ASSER institut bo na omenjene teme organiziral tudi seminar v Sloveniji, 25. marca 2004, v Hotelu Union, v Ljubljani.

 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji