Novice

< nazaj

FIFA sprejela odločitev o uvedbi novih tehnologij

Datum: 5.7.2012

FIFPRo, svetovno združenje nogometnih sindikatov, se je kar nekaj let zavzemalo, k uvedbi kamer na golovi črti. Prav zato so še z večjim veseljem pozdravili odločitev IFAB (Odbora svetovne nogometne zveze), o uporabi novih tehnologij pri preverjanju doseženih zadetkov.

Večina profesionalnih nogometašev podpira uvedbo novih tehnologij, ko govorimo o preverjanju doseženih zadetkov. Na to kažejo tudi mnoge študije, ki so jih opravili v okviru svetovnega združenja nogometnih sindikatov, FIFPro.

Predsednik tehničnega odbora pri FIFPro, Tijs Tummers pravi: »Glavni namen in čar nogometne igre je doseganje zadetkov. Ni vedno jasno, ali je bil gol dosežen ali ne. In prav to je razlog za uvedbo modernih tehnologij, s pomočjo katerih bodo ti dvomi postali preteklost.«

»Vsi smo se strinjali, da je čas za uvedbo novih tehnologij za spremljanje doseženih zadetkov. Na žalost je do sprejema odločitve prihajalo kar nekaj časa, na primer predolgo za ukrajinsko reprezentanco, ki ji na evropskem prvenstvu EURO 2012, niso priznali zadetka proti Angliji. Sodniku namreč ni uspelo videti, ali je žoga prečkala golovo črto ali ne.«

Eden od razlogov za podporo FIFPro, k tej odločitvi, je tudi zmanjšanje bremena petega ali šestega sodnika, ki sta bila predlagana in uvedena s strani Evropske nogometne zveze UEFA in ki smo jih lahko videli le na največjih evropskih tekmah in EURU 2012. »Vsak ima na igrišču svojo vlogo in te vloge se lahko med seboj dopolnjujejo, četudi vmes poseže moderna tehnologija. Vsekakor pa vsi, najsibodo delilci pravice ali tehnologija, pripomorejo k »poštenosti« nogometne igre. In prav to je glavni razlog za uvedbo novih tehnologij: neprestani razvoj, čim bolj »poštene« nogometne igre,« je za konec dodal Tummers.

Ostale novice

Sorodne novice

 • ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava
  28.1.2020

  ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava

  Zgodovinski zaključki prvega globalnega foruma o dostojnem delu v športu Mednarodne organizacije dela (ILO) so pokazali, da morajo imeti športniki zaščitene svoje temeljne delovne pravice in pravice do sindikalnega združevanja in zastopanja.

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo
  17.10.2019

  Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

  Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.

 • Raziskava ”At The Limit”
  3.9.2019

  Raziskava ”At The Limit”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO objavilo izsledke raziskave ”At The Limit".

Sponzorji