Novice

< nazaj

Nogometaša z znaki pretresa možganov takoj odstranite iz igrišča

Datum: 4.2.2019
Resna poškodba možganov nogometaša na Azijskem pokalu, ki se je zgodila pretekli petek nakazuje na pomembnost kampanje, v sklopu katere FIFPro izobražuje profesionalne nogometaše o resnosti poškodbe pretresa možgonov.
 
Med četrtino finala med Avstralijo in Združenimi arabskimi emirati (ZAE) je Fares Juma Al Saadi doživel trk z igralcem nasprotne ekipe, kar je pri kapetanu ZAE povzročilo kar nekaj ključnih simptomov pretresa možganov, vključno s pomanjkanjem moči za ublažitev padca, nenavadno lego rok in očitno izgubo zavesti.
 
Kljub temu so nogometašu še vedno dovolili vrnitev na igrišče, kjer se je nekajkrat spotaknil, preden so ga soigralci odstranili iz igre.
 
Pretres možganov je resna poškodba, pri kateri je potrebno ustrezno ukrepati, da bi preprečili dolgoročne učinke na zdravje, kot so depresija, utrujenost ali glavoboli.
 
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro je s pomočjo strokovnjakov medicine, zato izdalo napotilo vsem nogometašem o tem, kako ukrepati, ko pride do suma poškodbe možganov:
 
- Prepoznajte pretres možganov pri soigralcu ali igralcu nasprotne ekipe;
- Znake oškodbe takoj sporočite trenerju in medicinskem osebju;
- Igralca tako odstranite iz igre oziroma igrišča. 

Tudi sindikat SPINS bo v mesecu marcu, v sklopu rednih obiskov klubov 1. in 2. SNL, izvedel kampanjo o ozaveščanju, o ukrepih in preprečevanju te resne in v nogometu dokaj pogoste poškodbe.

Ostale novice

 • XII. skupščina SPINS
  3.12.2019

  XII. skupščina SPINS

  Na redni skupščini SPINS potrjen predlog standardne pogodbe za trenerje ter zavarovanje za člane za primer trajne nesposobnost za igranje nogometa.

 • Vabilo na skupščino sindikata SPINS
  22.11.2019

  Vabilo na skupščino sindikata SPINS

  V skladu s statutom SPINS je predsednik sindikata, Dejan Stefanović, sklical XII. skupščino sindikata, ki bo v ponedeljek 2. 12. 2019, v Ljubljani.

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym
  28.10.2019

  UGODNOST ZA ČLANE: popust pri nakupu opreme Technogym

  Sindikat SPINS je pred dnevi sklenil partnerstvo s podjetjem PROWELLNESS d.o.o., ki je generalni uvoznik za opremo Technogym v Sloveniji.

 • Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo
  17.10.2019

  Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

  Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.

Sorodne novice

Sponzorji