Novice

< nazaj

Sprejeto reformo trga dela bodo občutili tudi nogometaši

Datum: 6.3.2013
Reforma Zakona o delovnih razmerjih (ZDR), ki je bila sprejeta v Državnem zboru, prinaša nekaj pozitivnih sprememb za delavce. V  primeru prehoda na redna delovna razmerja, bodo teh sprememb deležni tudi slovenski nogometaši.
 
Zakon o delovnih razmerjih (ZDR) bo pričel veljati 30. dan po objavi v Uradnem listu RS, torej v prvi polovici meseca aprila. Namen novega ZDR je, da naj bi na eni strani povečeval fleksibilnost delovnega razmerja, po drugi strani pa odpravljal tako imenovano segmentacijo trga dela. Medtem ko je bila za delodajalsko stran prioriteta zmanjševanje stroškov dela (odprava dodatka za delovno dobo, plačanega odmora za malico, povračila potnih stroškov, itn), je bilo za sindikalno stran najpomembneje vpeljati ukrepe, ki bodo zmanjševali segmentacijo trga dela in povečevali pravno varnost.
 
Delavci bodo po novem ZDR pridobili kar nekaj pomembnih pravic, kot so:
- možnosti, da delavec, ki mu delodajalec ne bo v celoti plačal socialnih prispevkov, poda izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi (z vsemi pravicami na zavodu za zaposlovanje in odpravnino), delodajalec pa bo imel zgolj tri delovne dni časa, da kršitev odpravi,
- neplačevanje plač bo najstrožje sankcionirano,
- institut plačilne liste kot izvršilnega naslova - delavec bo v primeru neizplačane plače, na podlagi izdane plačilne liste (izdaja plačilne liste je namreč obveznost delodajalca) neposredno vložil izvršilni predlog.
- itn.
 
V primeru upoštevanja minimalnih zahtev, ki jih predvideva Avtonomna pogodba v nogometu, ki je prvi dokument te vrste na področju športa v EU, bodo teh pravic deležni tudi nogometaši.
 
V povezavi z implementacijo omenjenega dokumenta, se bodo na vzpostavitvenem sestanku, v ponedeljek 11. 3. 2013 v Nyonu, na sedežu UEFA srečali vsi partnerji socialnega dialoga v profesionalnem nogometu, torej FIFPro (nogometaši), EPFL (lige), ECA (klubi) in UEFA, kjer bo predstavljen postopek uveljavitve minimalnih zahtev za enotno pogodbo nogometašev. Srečanja se bodo poleg predstavnikov SPINS udeležili tudi predstavniki NZS in klubov (NK Maribor).
 
Naj še omenimo, da so se pred dvema letoma, ob seznanitvi s pozitivnimi in negativnimi vidiki uvedbe rednih delovnih razmerij, skoraj vsi nogometaši (96 %) 1. SNL, že pozitivno opredelili do uvedbe rednih delovnih razmerij. 

Ostale novice

Sorodne novice

 • ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava
  28.1.2020

  ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava

  Zgodovinski zaključki prvega globalnega foruma o dostojnem delu v športu Mednarodne organizacije dela (ILO) so pokazali, da morajo imeti športniki zaščitene svoje temeljne delovne pravice in pravice do sindikalnega združevanja in zastopanja.

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo
  17.10.2019

  Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

  Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.

 • Raziskava ”At The Limit”
  3.9.2019

  Raziskava ”At The Limit”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO objavilo izsledke raziskave ”At The Limit".

Sponzorji