Novice

< nazaj

Argentinski nogometaši stopili skupaj

Datum: 10.12.2013
Pred nekaj dnevi so predstavniki argentinskega sindikata profesionalnih nogometašev (FAA), skupaj s predstavniki igralcev v klubih najelitnejše lige, na izredni skupščini, s soglasno odločitvijo sprejeli sklep, da nogometaši ne bodo nadaljevali državnega prvenstvak, v kolikor do 4 januarja 2014 ne bodo poravnane vse zamujene pogodbene obveznosti do igralcev.
 
Klubi kot so Colon de Santa Fe, All Boys in Quilmes so le nekateri izmed klubov, ki imajo velike finančne težave. Sklic skupščine in odločitev sindikata oziroma delegatov prisotnih na izredni skupščini je bila posledica reakcije nogometašev prvo omenjenega kluba, ki so zaradi večmesečnega zaostanka z izplačili dohodkov, bojkotirali tekmo državnega prvenstva.
 
Skupščino, na kateri je bilo prisotnih preko 100 nogometašev, ki nastopajo na različnih ravneh tekmovanj in 17 od 20 nogometašev, sindikalnih predstavnikov klubov v najelitnejši ligi, je vodil generalni sekretar Sergio Marchi. Delegati skupščine so soglasno sprejeli dva sklepa:
 
- Zahtevano izplačilo vseh zapadlih pogodbenih obveznosti, brez izjem, nastalih do 31 decembra tekočega leta, v štirih delovnih dneh naslednjega meseca;
 
- V primeru neizpolnitve zahtev skupščine (izplačila zapadlih obveznosti), četudi le enega izmed klubov, nogometaši ne bodo začeli s svojimi nastopi v okviru tekmovanj argentinske nogometne zveze, ki se bodo odvijala v prvi polovici leta 2014.
 
Očitno je, da Argentina, ki se lahko pohvali z enimi od najboljših nogometašev na planetu in katerih predstave navdušujejo nogometno javnost, doživlja globoko finančno krizo. Nogometni klubi, kljub prihodkom, ki jih ustvarijo na različne načine, ne izpolnjujejo določil iz naslova pogodb o zaposlitvi, s katerimi so nogometaši vezani na igranje nogometa. Spori so vodili celo do posredovanja argentinske vlade, za katero je minister za delo, zaposlovanje in socialno varnost povedal: ”Nogometaši so delavci. V tem primeru ne moremo biti ravnodušni. Podpiramo šibkejše sektorje in trenutno v to področje štejemo tudi nogometaše. Dejstvo, da so nogometaši več kot sedem mesecev brez prihodka je nedopustno. Njihovo odločitev je pravilna in jo popolnoma podpiram.”
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji