Novice

< nazaj

”Pred “upokojitvijo” poiščite pomoč ali nasvet pri strokovnjaku”

Datum: 11.10.2016
Ko se kariera profesionalnega nogometaša bliža h koncu, bi moral le ta poiskati pomoč oziroma se zateči k nasvetu strokovnjaka, ki bi mu pomagal pri prehodu v novo življenjsko obdobje in ga usmeril na pot interesov oziroma lastnih ciljev. To obdobje je za marsikaterega nogometaša izredno težavno, saj se jih veliko znajde v osebnih stiskah ali težavah. ”Z iskanjem pomoči ali nasvetov, bi se marsikateri nogometaš izognil grožnji psihičnih težav,” je dodal Paul McGee, ki se je po končani športni poti uspešno zoperstavil depresiji.
 
”Ko zaključiš z nogometom, začneš spoznavati svet, ki ga prej nisi poznal. V tem novem okolju moraš kar narediti vse sam, nikogar ni, ki bi ti na vsakem koraku stal ob strani in skrbel za tvoje psihično in fizično počutje. Izgubiš prijatelje v ekipi, nimaš rednega urnika treningov in tekem, … . To je resnično težko obdobje,” pravi McGee.
 
Paul McGee, bivši nogometaš FC Wimbledon se je po zaključku svoje športne kariere srečal z resnimi težavami, ki jih je povzročila depresija. Poskušal je celo storiti samomor, a se mu je nazadnje uspelo izvleči iz krempljev te zahrbtne bolezni.
 
”Moj nasvet vsem nogometašem, ki se približujejo obdobju zaključka športne poti je, da poiščejo strokovno pomoč pri posameznikih, ki so za to izobraženi ali usposobljeni. Velikokrat niti prijatelji ne razumejo tvojih stisk, zato se je verjetno najbolje zateči kar k psihologom ali psihiatrom,” opozarja McGee.
 
Paul McGee seveda podpira aktivnosti svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPro, ki so vezane na akademske raziskave s področja duševnega zdravja nogometašev, izdelavo gradiv oziroma publikacij in post karierno svetovanje.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji