Novice

< nazaj

Vsi reprezentanti bi morali slediti zgledu Avstralcev in Dancev

Datum: 1.9.2015
Predstavniki sindikata profesionalnih igralcev nogometa Avstralije (PFA) so danes, kot posledico odločitve članov moške avstralske nogometne reprezentance, medije obvestili o popolni zavrnitvi oziroma bojkotu vseh komercialnih nastopov v sklopu aktivnosti Avstralske nogometne zveze (FFA), dokler ne bo dosežen primeren dogovor o sklenitvi kolektivne pogodbe.  
 
Izvršni direktor PFA, Adam Vivian, je v izjavi za medije potrdil, da se člani nogometne reprezentance do nadaljnjega ne bodo udeleževali komercialnih aktivnosti v okviru nacionalne nogometne zveze, bodo pa namesto tega okrepili aktivnosti na področju  družbeno koristnih in humanitarnih dejavnosti, kar jih bo povezalo z lokalnimi skupnostmi in zbližalo z  navijači.
 
»Odločitev članov reprezentance je bila sprejeta z vso odgovornostjo. S to odločitvijo so stopili v bran vsem profesionalnim nogometašem v Avstraliji. Reprezentanti bodo opravili vse obveznosti povezane s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo, čeprav jih k temu ne obvezuje nobena pogodba. Vse kar hočejo doseči je, spoštovanje s strani krovne organizacije, česar po zadnjih pogajanjih o zaščiti statusa in pravic nogometašev niso bili deležni. Za sklenitev sporazuma si prizadevajo tudi nogometaši v obeh najmočnejših ligah. Kljub dolgu, ki presega 1.4 milijona evrov in nenehnemu neizpolnjevanju pogodbenih obveznosti, klubi niso deležni nobenih sankcij s strani FFA. Prav tako je veliko nogometašev plačanih kot, da izpolnjujejo obveznosti s krajšim delovnim časom, čeprav je njihova obremenitev polna. Vse skupaj pa ima vpliv tudi na civilno življenje nogometašev v Avstraliji. Ni čudno, da so ob teh nesprejemljivih razmerah obupali in se enotno uprli takšnemu sistemu, pri tem pa seveda dobili najmočnejšo podporo s strani članov reprezentance,” dodaja Vivian.
 
Avstralski sindikat PFA je predlagal ukrepe za rešitev številnih vprašanj s katerimi se soočajo nogometaši. Te vključujejo bolj strog sistem licenciranja klubov, bolj učinkovito in uspešno vodenje klubov in lig ter sporazum, na podlagi katerega bodo prihodki pravično in pošteno razdeljeni.
 
Naj spomnimo, da so pred nekaj meseci s podobno potezo svoje pravice in zahteve dosegli tudi danski nogometaši, kjer so člani danske nogometne reprezentance, ki so zaradi dolgotrajnih in neuspelih pogajanj o novi kolektivni pogodbi, nehote postali glavno jabolko spora med Dansko nogometno zvezo (DBU) in njihovim reprezentativnim sindikatom profesionalnih nogometašev – Spillerforeningen (povezava na vsebino novice).

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji