Novice

< nazaj

Prijava informacijski pooblaščenki proti doping pravilu

Datum: 24.4.2009

Že več let so naši člani soočeni z obveznimi kontrolami dopinga ob koncu športnih prireditev oziroma tekmovanj. Vse kontrole so v skladu s pogoji in predpisi, ki jih je oblikovala mednarodna organizacija WADA, v Sloveniji pa v Pravilniku proti dopingu povzela Nacionalna antidopinška komisija (NAK).

Vsi olimpijski športi oziroma vse svetovne panožne športne zveze, katerih športi so v programu olimpijskih iger, so namreč zavezani spoštovati pravila WADA, kar posledično pomeni, da se mora praktično vsak slovenski športnik hočeš-nočeš podvreči protidopinškim pravilom WADA, sicer tvega ostre sankcije, med katerimi je tudi dosmrtna prepoved športnega udejstvovanja.

Skupaj z doping kontrolami na dan tekmovanj velja v nogometu in v športu nasploh od 1. januarja 2009 tudi pravilo, ki omogoča izvedbo kontrol dopinga izven tekmovanj ob kateremkoli času in kraju in ne samo po tekmah (tako imenovano ''out-of-competition testing'') ter pravilo glede obvestila o (pre)bivališču športnika (''+whereabouts information''). Smisel predložitve navedenih podatkov je namreč v tem, da WADA v vsakem trenutku ve, kje se posamezni športnik nahaja, nato pa lahko, po potrebi, na tako ugotovljenem kraju obišče športnika in od njega zahteva, da opravi dopinški test.

Glede na cilj teh pravil, torej preprečevanje uporabe dopinga pri vrhunskih športnikih, gredo ukrepi, ki se trenutno izvajajo, po našem mnenju predaleč. Motenje in vdor v zasebnost vpletenih športnikov in njihovih družinskih članov nikakor ni v sorazmerju z zastavljenim ciljem. Iz navedenih razlogov sta edina aktivna in reprezentativna sindikata športnikov v Sloveniji SPINS in SŠS podala prijavo Informacijski pooblaščenki v Sloveniji. Doslej je podobno prijavo pripravilo vseh 21 sindikatov, članic FIFPro v EU, s čimer se poskuša na svetovni ravni doseči spremembo prestrogih pravil WADA.

Prijava...
 

SPINS

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji