Novice

< nazaj

Dario Šimič predsednik novega hrvaškega združenja nogometašev HUNS

Datum: 16.6.2011

Rekorder po nastopih za hrvaško nogometno reprezentanco z več kot 100 nastopi, Dario Šimič in nekdanji igralec Dinama, Mario Jurič, sta prvi predsednik in generalni sekretar novoustanovljenega združenja hrvaških nogometašev, ki je imelo pretekli teden svojo prvo novinarsko konferenco. Ob medijsko zelo odmevnem nastopu so predstavil cilje svojega delovanja, ki so brez presenečeja precej podobni nalogam, ki si jih je že od svojega začetka zadal SPINS, se pravi prizadevanje za rešitev statusa delavcev kot nogometašev, ustanovitve neodvisne arbitraže, predolgim postopkom terpreprečevanju neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti do nogometašev.

SPINS je, kot koordinator sindikalnih aktivnosti v nogometu za vzhodno Evropo za FIFPro, že opravil več sestankov s predstavniki hrvaškega sindikata ter jih tudi povabil na vzodnoevropski kongres FIFPro, ki bo 9. julija 2011 v Solunu, in kjer naj bi obravnavali in iskali rešitve za pravne in druge probleme, ki so v nogometu skupni vsem državam v tem delu Evrope. V Amsterdamu bodo v avgustu letos na poletni šoli FIFPro naši sosedje deležni osnov upravljanja, organizacije, nudenja pravne pomoči in zgledov ter projektov uspešnih sindikatov članic FIFPro, v septembru pa bodo sodelovali v pravni delavnici (legal network), ki bo organizirana v Budimpešti, vse z namenom, da čimprej postanejo polnopravni člani FIFPro, v kar pri SPINS ne dvomimo.

Zanimivo je, da Hrvaška v pravnem pogledu v športu deli usodo Slovenije, so sta to edini državi v Evropi, kjer imajo športniki status samozaposlene osebe na podlagi Zakona o športu, s to razliko, da so na Hrvaškem vsi nogometaši/športniki iz drugih držav s klubi v delovnih razmerjih, kar vse skupaj postavlja v še bolj čudno luč. Vsekakor bomo sedaj usmerili skupne napore v statusno preoblikovanje položaja nogometašev v obeh državah, iz civilno-pravnih, bistveno manj zaščitenih odnosev, v delovno-pravna razmerja.
Veseli nas, da bodo kmalu na področju nekdanje Jugoslavije vsi nogometaši uživali podobno pravno zaščito, ki jo nogometašem njihovi sindikati in FIFPro omogočajo v nogometno razvitih državah.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji