Novice

< nazaj

Kongres FIFPro obsodil predsednike zvez

Datum: 12.11.2010

V preteklem tednu je glavno mesto Malezije, Kuala Lumpur, gostilo generalno skupščino organizacije FIFPro. V mednarodno organizacijo FIFPro je trenutno včlanjenih 41 nacionalnih nogometnih sindikatov, 6 nogometnih sindikatov, ki so kandidati za članstvo in 9 opazovalcev.

Program kongresa je bil izjemno obširen, s čimer je bilo udeležencem ponujeno ogromno uporabnih informacij. Med eminentnejšimi gosti skupščine je potrebno izpostaviti generalnega direktora svetovne anti-dopinške agencije WADA, Davida Howmana in podpredsednika računalniškega podjetja Electronic Arts SPORTS, Matta Bilbeya. Ob poročilih posameznih svetovnih divizij nogometnih sindikatov so svoja videnja in poglede na status ter aktualno problematiko v nogometu predstavili tudi mnogi pravniki in ostali strokovnjaki s posameznih področjih nogometa. Prav tako je potrebno omeniti, da je bil z veliko večino glasov prisotnih članov, za novega predsednika organizacije FIFPro izvoljen Italjian Leo Grosso, dosedanji predsednik, Španec Gerardo Movilla pa je bil za svoje dobro opravljeno delo in dolgoletno predajanje funkciji predsednika, na strinjanje vseh prisotnih, nagrajen z nazivom častnega predsednika.

Organizacija FIFPro je s sprejeto resolucijo ostro obsodila ravnanje ruske nogometne zveze (RFS) in združenja ruskih prvoligašev (Premier League) ter tako stopila v bran ruskemu nogometnemu in trenerskemu sindikatu (PFST). RFS in Premier League sta namreč začela ustanavljati svoj, vzporedni, nogometni sindkikat. S tem dejanjem je FIFPro pokazala, da trdno stoji za interesi svojih članov ter jih hkrati ščiti ter spodbuja pri njihovem delovanju.

Naj povemo, da se predstavnikom SPINS ni zdelo smotrno od skupščine zahtevati resolucijo o nesprejemljivem ravnanju predsednika NZS, kot so to storili Rusi, smo pa izvedeli, da so bili v preteklosti v sindikalnem boju na osebni ravni napadeni domala vsi trenutni predsedniki nogometnih sindikatov po svetu. Po vsem tem smo si bili enotni, da se tega zveze poslužujejo, ko nimajo več pravnih argumentov. Na podoben način je celo UEFA napadla predstavnike FIFPro pred zgodovinskim dogovorom z Evropsko komisijo leta 2001, ob implementaciji načel iz sodbe Bossman.

SPINS
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji