Novice

< nazaj

Sindikat športnikov vrgel žogico vladi

Datum: 1.9.2009

Sindikat športnikov Slovenije se je danes na svoji drugi skupščini odločil prevzeti pobudo v lastne roke pri dialogu z vlado ter začeti s pripravo osnutka zakona o poklicnem skladu za športnike. Poleg tega so na vlado naslovili poziv, da naj pri urejanju statusa ne pozabi tudi na športnike v kolektivnih športih.

Novi-stari predsednik sindikata športnikov, ki je v Ljubljani prejel zaupanje za še en štiriletni mandat, Dejan Stefanović, je dejal, da se je skupščine udeležilo 45 predstavnikov profesionalnih športnih kolektivov. Na skupščini so soglasno potrdili mandat upravnemu odboru sindikata, da v imenu vseh članov od Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) zahteva ustanovitev zavezujoče športne arbitraže za vse članice OKS ter da zahteva odpravo vseh nadomestil in odškodnin v slovenskem športu.

Ob tem sklepu pa je skupščina sprejela še dva sklepa, ki se neposredno nanašata na iskanje rešitev za ureditev položaja športnikov v Sloveniji. Vse pobude so tako dozorele v smeri, da sami s svojimi sredstvi pripravijo zakonski osnutek, s katerim bi ubili več muh na en mah ter športnikom omogočili večjo socialno varnost.

Že več let predlagajo oblikovanje posebnega poklicnega sklada za športnike, ki bi omogočil neobdavčeno varčevanje športnikom v času njihove aktivne kariere ter izplačilo prihrankov takoj po koncu le te, a po besedah Stevanovića kljub pozitivnim odzivom vlada korakov v tej smeri še ni naredila. Omenjena rešitev bi tudi klubom olajšala poslovanje ter omogočila večjo socialno varnost športnikom. Z zakonom bi odpravili še enega od žgočih problemov. Gre za pokojninske prispevke, ki, gledano skozi celotno delovno dobo športnika, nikakor niso konstantno visoki oziroma so po koncu športne kariere običajno celo minimalni.

Na skupščini so še soglasno potrdili, da "predstavljajo sistemske rešitve ministrstva za šolstvo in šport, namenjene reševanju statusa vrhunskih športnikov, korak v pravo smer, vendar pa so premalo premišljene ter namenjene le ozkem krogu slovenskih individualnih športnikov". Po mnenju sindikata so bile rešitve sprejete brez dialoga s sindikatom ter ne povzemajo rešitev, ki jih je sindikat predstavil konec leta 2008. "Skupščina od ministrstva zahteva, da sistemske rešitve uskladi s stališči reprezentativnih predstavnikov športnikov v Sloveniji."

V sindikatu od vlade zahtevajo, da sprejme ustrezne predpise, ki bodo omogočili enakopravno obravnavo prihodkov športnikov v smeri posebnega poklicnega zavarovanja za športnike, ki jim bo omogočalo večjo socialno varnost po koncu športne poti. Športniki v kolektivnih športih si namreč želijo sklepati pogodbe o zaposlitvi in uživati zaščito delovno-pravne zakonodaje, zdajšnje civilnopravne pogodbe pa po njihovem mnenju predstavljajo protizakonito pravno podlago.

Skupščino je zasenčil nov zaplet z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) oziroma slovensko nogometno reprezentanco. Po koncu skupščine naj bi namreč najboljšima slovenskima nogometašema zadnjih dveh let po izboru Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) Robertu Korenu in Milivoju Novakoviču podelili pokala, a so morali podelitev tik pred zdajci odpovedati.

"Kljub temu, da je bila skupščina prestavljena za dve uri po pogovoru s sekretarjem slovenske nogometne reprezentance Boštjanom Gasserjem ter bi podelitev izpeljali ob 14.30 in bi s tem omogočili obema nagrajencema, da sta prisotna na obeh treningih, pa so predstavniki NZS igralcema, ki sta se želela udeležiti podelitve, udeležbo na prireditvi prepovedali," je bil ogorčen Stefanović. V sindikatu sprašujejo NZS, kdaj lahko potem sploh podelijo najboljšima pokala, saj je bila NZS o prireditvi tokrat obveščena že pred dvema tednoma. Nogometaša sta sicer zaposlena s pripravami z reprezentanco na Ptuju za pripravljalno preizkušnjo z Anglijo na Wembleyu in kvalifikacijsko tekmo s Poljsko v Ljudskem vrtu. (STA, op. u.)

Sklepi Skupščine:

1.
Skupščina SŠS soglasno potrjuje, da je status poklicnega športnika vsiljena in popolnoma neustrezna oblika pravne organiziranosti za razmerja med športniki in klubi v kolektivnih športih v Sloveniji, civilnopravne pogodbe pa protizakonita pravna podlaga. Športniki v kolektivnih športih si želimo sklepati pogodbe o zaposlitvi in uživati zaščito delovno-pravne zakonodaje.
Od Vlade RS zahtevamo, da sprejme ustrezne predpise, ki bodo omogočili enakopravno obravnavo naših prihodkov v smeri posebnega poklicnega zavarovanja za športnike, ki nam bo omogočalo večjo socialno varnost po koncu naše športne poti.

2.
Skupščina soglasno potrjuje, da predstavljajo sistemske rešitve MŠŠ, namenjene reševanju statusa vrhunskih športnikov, korak v pravo smer, vendar pa so premalo premišljene ter namenjene le ozkem krogu slovenskih individualnih športnikov. Predlagane rešitve so bile sprejete brez dialoga s SŠS ter ne povzemajo rešitev, ki jih je SŠS predstavil konec leta 2008. Skupščina SŠS od MŠŠ zahteva, da sistemske rešitve uskladi s stališči reprezentativnih predstavnikov športnikov v Sloveniji.

3.
Skupščina soglasno potrjuje mandat OU SŠS, da v imenu vseh članov od OKS zahteva ustanovitev zavezujoče športne arbitraže za vse članice OKS ter da zahteva odpravo vseh nadomestil in odškodnin v slovenskem športu.

Izvoljeni predstavniki v organih sindikata SŠS:

Upravni odbor:

- Andrej Pohar
- Beno Lapajne
- Nik Zupančič
- Uroš Zorman
- Dejan Stefanović
- Veljko Petranović
- Gregor Lah
- Ermin Raković

Nadzorni odbor:

- Ermin Topuz
- David Kenda
- Janez Pejovnik

Predsednik:

- Dejan Stefanović

SPINS

Ostale novice

Sorodne novice

  • XIV. SKUPŠČINA SPINS
    18.5.2023

    XIV. SKUPŠČINA SPINS

    14. redna skupščina sindikata SPINS je bila izvedena dne 15. 5. 2023 v Ljubljani, natančneje v hotelu Grand Plaza.

  • Pozitivne spremembe tudi v evropski diviziji FIFPRO
    18.11.2021

    Pozitivne spremembe tudi v evropski diviziji FIFPRO

    Predsednik SPINS, Dejan Stefanović, izbran tudi v izvršni odbor evropske divizije FIFPRO.

  • Pariz gosti generalno skupščino FIFPRO 2021
    16.11.2021

    Pariz gosti generalno skupščino FIFPRO 2021

    Prvič po letu 2019 so se člani skupščine FIFPRO, z upoštevanjem strogih zdravstvenih meril, srečali v Parizu.

  • XIII. skupščina SPINS
    18.11.2020

    XIII. skupščina SPINS

    V skladu s statutom SPINS je bila v ponedeljek 16. 11. 2020 sklicana 13. redna skupščina sindikata, ki pa je bila tokrat volilna. Poleg novih članov in članic upravnega odbora je bil za naslednje mandatno obdobje izvoljen tudi predsednik sindikata.

  • XII. skupščina SPINS
    3.12.2019

    XII. skupščina SPINS

    Na redni skupščini SPINS potrjen predlog standardne pogodbe za trenerje ter zavarovanje za člane za primer trajne nesposobnost za igranje nogometa.

Sponzorji