Novice

< nazaj

Skupaj za dobro nogometa

Datum: 19.10.2010

''Nogomet je več kot le igra'' je bilo glavno sporočilo simpozija v Manchestru na temo socialne odgovornosti nogometašev in njihovih klubov, kamor je bil med več kot štirideset predstavniki članic FIFPro povabljen tudi sindikat SPINS.

V notranjosti stadiona trenutno najbogatejšega kluba na svetu Manchester City-ja, je bil predstavljen zelo pester kolaž projektov, organiziranih pod okriljem PFA, ki nogometne klube na različne načine vključujejo v vsakdanjik lokalnih skupnosti. Kot primer in zanimivost lahko navedemo, da pri Manchester city-u samo za socialno vključenost kluba in nogometašev skrbi 23 zaposlenih!

Angleško združenje nogometašev (PFA) je predstavilo različne programe socialne in humanitarne narave ter med drugim tudi oblike izobraževanja, katerih koristi lahko uživajo njihovi člani (nogometaši). Poudarek simpozija je temeljil na predstavitvi projektov, ki dvigujejo položaj nogometa v družbi in izboljšujejo status ter javno podobo nogometašev. S takimi projekti se povečuje povezanost kluba z lokalno skupnostjo in posledično obiski na stadionih. Omembe vreden je statistični podatek, da večina angleških nogometnih klubov, v primeru slabših rezultatov ali celo izpadov v nižje lige izgubi le majhen odstotek gledalcev na svojih tekmah, kar lahko povežemo s pomembnostjo aktivnega udejstvovanja nogometašev izven zelenic.

V Sloveniji nogometni klubi na žalost v okviru svojih društev izvajajo bistveno premajhno število družbeno koristnih aktivnosti, ki bi povezovale nogometaše in lokalno skupnost, s čimer ne izkoriščajo polnega potenciala najpopularnejše športne zvrsti na svetu. Vsekakor možnosti in primeri dobrih praks iz tujine obstajajo, zato ni čas za odlašanje, potrebno je zavihati rokave in se lotiti dela v vsakem posameznem klubu.

Po zgledu PFA, ki je nogometne klube v Angliji za projekte socialne vključenosti navdušil leta 1992, ko se je otoški nogomet znašel na svoji najnižji točki, želi sindikat SPINS v kratkem organizirati seminar za slovenske nogometne klube, kjer bodo dobrodelni in družbeno koristni projekti ter aktivnosti predstavljeni od njihove ideje do realizacije. Cilj tovrstnih dejavnosti bo tkanje močnejših vezi med družbo in lokalno skupnostjo na eni stran, ter nogometaši in nogometnimi klubi na drugi strani, s čimer bodo oboji deležni spoznavanja novih, predvsem pozitivnih, življenjskih vrednot.

SPINS

Ostale novice

Sorodne novice

  • Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno
    19.12.2016

    Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno

    V zadnjih tridesetih letih je angleški sindikat profesionalnih nogometašev PFA zgradil izjemen program družbenokoristnih aktivnosti, v katerem profesionalni nogometaši sodelujejo pri skoraj 40000 aktivnostih letno.

  • Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro
    4.8.2015

    Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro

    Združenje FIFPro je sklenilo tri letno partnerstvo s predstavniki organizacije ”Homeless World Cup”, ki je odgovorna za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu za posameznike oziroma ekipe, ki prihajajo iz družbeno ranljivih skupin.

  • Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”
    22.10.2014

    Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”

    Jutri se bodo zaključile akcije v okviru mednarodnega projekta Fare Action Weeks 2014, kjer so bili tradicionalno aktivni tudi slovenski nogometaši.

  • Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton
    15.10.2014

    Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton

    Ob začetku aktivnosti, v okviru mednarodnega projekta FARE Action weeks, smo se o pojavu diskriminacije in nasilja pogovarjali z dvema temnopoltima nogometašema, Jeanom Philippom Mendyjem in Sunnyjem Omoregiem.

  • Skupaj proti diskrimanciji in nasilju
    10.10.2014

    Skupaj proti diskrimanciji in nasilju

    V prihajajočih dveh tednih se bo zgodilo več kot 2000 aktivnosti v okviru ene največjih družbenih akcij v športu, FARE Football People, s ciljem: širjenje pozitivnega sporočila proti diskriminaciji, rasizmu in spodbujanju raznolikosti.

Sponzorji