Novice

< nazaj

Uspešna stavka perujskih nogometašev

Datum: 20.3.2012

Sindikat profesionalnih nogometašev iz Peruja (SAFAP) je uspešno zaključil stavko. Vsi klubi, kjer so nogometaši na njihovih plačilnih seznamih so podpisali individualne dogovore s sindikatom, o poravnavi zaostalih obveznosti. V skladu s tem dogovorom naj bi nogometaši prejeli vse zaostale obveznosti do zaključka koledarskega leta.

Perujski nogometaši, so pod vodstvom svojega sindikata SAFAP, stavkali že od 17. februarja, ko je sindikat prvič zavrnil načrt, ki so ga objavili predstavniki lige (ADFP). Istega dne so predstavniki lige samostojno odločili, da lahko klubi vse dolgove do igralcev pokrijejo v obdobju dveh let, kar je nesprejemljivo in v nasprotju z obstoječimi pravilniki. Nogometaši so tako enotno podprli zahteve sindikata.

Tako pravilnik perujske nogometne zveze (FPF), kot primer FIFA DRC (Dispute Resolution Chamber) pogojujeta izplačilo vseh dolgov do začetka nove sezone, ko morajo imeti klubi poravnane dolgove ali pa podpisan dogovor s sindikatom SAFAP. Obdobje v katerem se takšni dolgovi povrnejo naj ne bi trajalo več kot eno leto.

Zaradi napovedi in izvedbe stavke, s katero se vodstva nekaterih klubov niso strinjala, so igralcem grozili z izključitvijo, odpovedjo pogodbe oziroma kaznijo. Na koncu je tako reagiral le en klub, Sport Boys, ki je odpustil pet svojih igralcev pod pretvezo, da naj ne bi izpolnili njhovih pričakovanj. Proti klubu je že sprožen ustrezen postopek. Prav tako je težave povzročal klub, ki je kot edini v ligi redno izpolnjeval vse obveznosti do svojih nogometašev. Prav to je bil razlog, zaradi katerega so poskušali nagovoriti igralce proti stavki, a jim na koncu to ni uspelo. Zaradi mnenja, da se klubu godi krivica in da je nogomet v Peruju »umazan«, se je le ta umaknil iz nogometa in tako posledično pustil "pustil na cesti" trideset nogometašev. Po uspešenih pogajanjih s SAFAP-om in pojasnitvi bistva stavke, se je vodstvo omenjega kluba vseeno odločilo nadaljevati nastope v prvenstvu.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji