Novice

< nazaj

Potrjen solidarnostni protest na tekmah 1. SNL

Datum: 18.2.2009

Slovenski igralci so enotno podprli protest zoper diskriminatorno ravnanje kluba NK Celje proti trem članom SPINS. Klub naj bi po pogodbi igralcem omogočal priprave v skladu s svojimi zmožnostmi ter naj bi iz razloga omejenih finančnih sredstev omejeno trojico pustil doma, kar pa v tem primeru nikakor ne drži, saj se je priprav kluba v Italiji udeležil celo igralec, ki s klubom sploh ni imel sklenjene pogodbe. Še več, v klub so prišli še trije novi igralci.

Puš, Dvorančič in Režonja so trdno vztrajali in branili načela vseh slovenskih nogometašev, zato takšno ravnanje do njih v sindikatu SPINS ne bomo dopustili. Poleg spora, ki teče pred pristojno komisijo ZNPL, bomo sprožili tudi spor pred pristojnim delovnim sodišče za presojo statusa poklicnih športnikov v kolektivnih športih ter zahtevali ugotovitev nezakonitosti sklepa kluba o disciplinski odgovornosti. V skladu s 175. členom ZDR namreč velja, da lahko disciplinsko odgovornemu delavcu delodajalec izreče opomin ali druge disciplinske sankcije, kot so npr. denarna kazen ali odvzem bonitet le, če so določene v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti.

Iz članarin naših članov smo vsem trem igralcem nakazali po 1000 evrov iz solidarnostnega sklada SPINS, da lažje prebrodijo nastalo stisko, saj jim je klubski direktor Arlič že zagrozil, da zaostalih plač ne bodo videli. Zaradi takšnih oseb, kot je Arlič v Celju, od novega predsednika NZS zahtevamo tudi uvedbo licenc za odgovorne osebe, zaposlene v klubih, saj se je za nekatere izkazalo, da nimajo osnovnih znanj iz društveno-pravne zakonodaje.

Če predsednik NK Celje v odstopu Vengust ne bo preklical popolnoma neupravičenih kazni, so slovenski nogometaši soglasno potrdili, da se na tekmah 1. SNL lahko izvede protest v obliki 15 minutnega kasnejšega pričetka tekem v podporo trem diskriminiranim nogometašem NK Celje! Od odločitve upravnega odbora SPINS bo v naslednjih dneh odvisno, ali se bo protest izvedel ali ne!

Od Združenja klubov 1. SNL pričakujemo, da vpliva na svoje članice, ki se morajo vzdržati ravnanj, ki kršijo temeljne ustavne pravice nogometaše ter krnijo socialni mir in dialog, ki je vzpostavljen med SPINS in ZNPL.

SPINS

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji