Novice

< nazaj

V Limassolu zasedanje evropske divizije FIFPro

Datum: 15.4.2009

Evropska divizija FIFPro je prejšnji teden v Limassolu na Cipru organizirala večdnevni kongres za evropske članice FIFPro ter na zasedanje povabila tudi posebnega svetovalca predsednika FIFA Jeroma Champagna, ki je predstavnikom igralcev poskušal predstaviti prednosti pravila FIFA 6+5.

Nov predlog FIFA bi od klubov zahteval, da morajo tekmo začeti z najmanj šestimi domačimi nogometaši, torej državljani države, v kateri nastopa klub. Predlog je podprla tudi skupina pravnih strokovnjakov pod mandatom FIFA, ki je presodila, da pravilo ni v nasprotju s pravnim redo EU.

Prav nasprotno pa se je na predlog pravila odzvala Evropska komisija, ki je izjemo restriktivna in skeptična do kakršnekoli izjeme od prava EU ter je s tem naravna zaveznica FIFPro, saj je le ta že od svojega nastanka naprej zavzema za dosledno špoštovanje pravnega reda EU. Če bi novo pravilo obveljalo, bi se naši reprezentanti oziroma predvsem nogometaši manjših držav znašli v zelo neugodnem položaju, kajti njihove možnosti za nastope bi se še bolj zmanjšale.

FIFPro je na zasedanju predstavil tudi rezultate večih raziskav, ki so bile opravljene med svojimi članicami in sicer glede neodvisnih arbitraž, omejitvah prostega pretoka nogometašev, enotnih pogodb oziroma dvojnih pogodb ter obsega nezgodnega zavarovanja nogometašev. Rezultate raziskav bo SPINS objavil na posebni novinarski konferenci.

SPINS

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji