Novice

< nazaj

Ljubljana gostila zaključno konferenco v okviru mednarodnega projekta ”Don't Fix It”

Datum: 4.6.2014
Ljubljana je na dvodnevni zaključni konferenci, v okviru mednarodnega projekta ”Ne prirejaj!” (“Don’t Fix It”), gostila predstavnike devetih evropskih sindikatov profesionalnih nogometašev in ostalih v projekt vključenih deležnikov (UEFA, EPFL, Interpol, Europol, Transparency International).

V okviru programa so se zvrstili mnogi zanimivi govorci. Naj jih nekaj omenimo: dr. Andy Harvey iz londonske univerze Birckbeck, Harri Syvasalmi, direktor Direktorata za šport na finskem Ministrstvu za šport in kulturo, Julie Norris iz Interpola, Robert Črepinko iz Europola, Mitja Jager, predstavnik NPU, Sylvia Schenk iz Transparency International in mnogi drugi.

Prisotni so ob uvodni predstavitvi prejeli brošuro oziroma kodeks ravnanja, namenjen profesionalnim nogometašem in sindikalnim organizacijam, v katerem je zapisana vloga in predvidene aktivnosti omenjenih organizacij ter posameznikov v boju proti prirejanju rezultatov nogometnih tekem. Tukaj si lahko ogledate dokument v angleškem jeziku.

Na srečanju so bili prav tako predstavljeni izsledki ter analiza raziskave po posameznih državah, ki so jo v sodelovanju s sindikati izvedli na londonski univerzi Birckbeck. Poleg Slovenije so namreč od vsega začetka v omenjenem projektu aktivno sodelovale še Anglija, Italija, Grčija, Finska, Norveška, Madžarska, Romunija in Škotska. Dr. Andrew Harvey je simbolično kot prvim razdelil kodekse, generalnemu sekretarju FIFPro, Theu Van Seggelenu, predstavniku evropske nogometne zveze UEFA, Mattiasu Grafströmu in generalnemu sekretarju EPFL Georgu Panglu.

Kodeks ravnanja je rezultat skupnega dela vseh vključenih deležnikov, v okviru aktivnosti projekta. Namen dokumenta je seznanitev posameznih držav s pomembnimi rešitvami in smernicami na področju boja proti prirejanju rezultatov nogometnih tekem. Prav tako je pomembno, da vsaka od držav, na podlagi prejetega dokumenta, razvije svoje rešitve in prijeme pri izkoreninjanju tega vse bolj prisotnega problema modernega nogometa. Kodeks je nastal kot posledica izsledkov že omenjene raziskave, v kateri je sodelovalo več kot 2000 profesionalnih nogometašev.
 
Kodeks ravnanja obravnava naslednja področja:
- vključevanje in sodelovanje deležnikov na področju nogometa
- ustanovitev nacionalnih delovnih skupin in priprava akcijskega načrta
- spoštovanje pogodbenih obveznosti
- primerno vodenje in upravljanje športnih organizacij
- stroga in jasna pravila
- izobraževanje športnikov
- mehanizmi prijav sumljivih aktivnosti
 
 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji