Novice

< nazaj

Izjava FIFPro: primer Paolo Guerrero

Datum: 15.5.2018
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro poziva k nujnemu srečanju s predstavniki svetovne nogometne zveze FIFA, potem ko je bil nogometaš Paolo Guerrero suspendiran za obdobje 14 mesecev, ker je v nevednosti zaužil prepovedano substanco, zaradi katere so mu prepovedali zastopanje Peruja na bližajočem se svetovnem prvenstvu v Rusiji.
 
FIFPro meni, da je prepoved nepoštena in nepravična ter kaže najnovejši primer Svetovnega protidopinškega zakonika, ki prepogosto napotuje k neprimernim sankcijam, zlasti če je bilo ugotovljeno, da ni bilo nobene namere goljufanja.
 
FIFA in Arbitražno sodišče za šport (CAS) sta se strinjala, da Guerrero ni zavestno zaužil snovi, ki bi povečala njegovo športno učinkovitost. Zato je nesmiselno, da mu je izrečena kazen, ki škodi njegovemu ugledu in močno vpliva na nadaljno športno kariero.
 
Kodeks WADA je bil uveden in posodobljen brez ustreznega posvetovanja z nogometaši in njihovimi zastopniki. Glede na ta primer in druge nedavne odločitve, FIFPro poziva FIFA ter druge zainteresirane deležnike v nogometu, naj nemudoma podrobno analizirajo  in po potrebi spremenijo protidopinška pravila v nogometu, ki naj sledijo najboljšim interesom igre in zaščitijo temeljne pravice nogometašev.

Ostale novice

Sorodne novice

 • ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava
  28.1.2020

  ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava

  Zgodovinski zaključki prvega globalnega foruma o dostojnem delu v športu Mednarodne organizacije dela (ILO) so pokazali, da morajo imeti športniki zaščitene svoje temeljne delovne pravice in pravice do sindikalnega združevanja in zastopanja.

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo
  17.10.2019

  Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

  Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.

 • Raziskava ”At The Limit”
  3.9.2019

  Raziskava ”At The Limit”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO objavilo izsledke raziskave ”At The Limit".

Sponzorji