Novice

< nazaj

Nosečnost v ženskem nogometu

Datum: 15.5.2018
Nogometno azsodišče je odločilo, da je klub Flor de Patria ravnal v skladu s pravili, ko je prekinil pogodbo s 24-letno profesionalno nogometašico Rayveliz Hernandez.

FIFPro je mnenja, da naknadna odločitev razsodišča postavlja nesprejemljiv precedens za ženski nogomet. Nogometni predpisi, ki se nanašajo na problematiko igranja nogometa in nosečnostjo igralk med aktivno športno kariero namreč še niso bili razviti na svetovni ravni.

Prav s tem razlogom si FIFPro želi še naprej sodelovati z deležniki v ženskem nogometu in oblikovati pravila, ki bi preprečila takšne odločitve. Ker se ženski nogomet hitro razvija, je pomembno, da se razvija tudi področje pravne infrastrukture.

V pisni odločbi je venezuelska nogometna zvezna zapisala, da je potrebno igralki plačati samo neporavnane obveznosti, katere je bil klub dolžan izplačati do trenutka, ko je zanosila. Bilo je "nesporno, da zaradi nosečnosti igralka ni mogla izpolniti pogojev svoje pogodbe, zato je potrebno pogodbo šteti za prekinjeno", je zapisal sodnik.

Venezuelska zakonodaja sicer na tem področju ščiti delavke in nezakonito je odpustiti dalavko zaradi nosečnosti. Nogometna arbitraža torej ni upoštevala nacionalne zakonodaje. Primer Hernandezove rešuje združenje nogometašev oziroma sindikat, Asociación Única de Futbolistas Profesionales de Venezuela, ki je član FIFPro. 

Ostale novice

 • FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic
  23.11.2020

  FIFA z novo reformo do večje zaščite nogometašic

  Svetovna nogometna zveza FIFA bo uvedla nove predpise za zaščito pravic igralk, vključno z obveznim porodniškim dopustom, je pretekli četrtek sporočilo vodstvo te organizacije.

 • Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?
  20.11.2020

  Do kdaj bodo ženske v Sloveniji diskriminirane pri nastopih za državno nogometno reprezentanco?

  Kot smo pisali pred dnevi, je skupščina sindikata SPINS, na svoji 13. redni seji prvič podrobneje obravnavala problematiko in iskanje rešitev za članice A nogometne reprezentance ter nadaljnjega razvoja ženskega nogometa v Sloveniji.

 • Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu
  19.11.2020

  Skupščina podprla predloge ukrepov za pomoč športu

  Skupščina sindikata SPINS je na svoji 13. redni seji soglasno podprla in potrdila vsebino predloga za oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za sponzorja in prejemnika sponzorstva v športu

 • XIII. skupščina SPINS
  18.11.2020

  XIII. skupščina SPINS

  V skladu s statutom SPINS je bila v ponedeljek 16. 11. 2020 sklicana 13. redna skupščina sindikata, ki pa je bila tokrat volilna. Poleg novih članov in članic upravnega odbora je bil za naslednje mandatno obdobje izvoljen tudi predsednik sindikata.

 • Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu
  23.10.2020

  Porast plačilne nediscipline klubov v letošnjem letu

  V letošnjem koledarskem letu sindikat SPINS zaznava porast neizpolnjevanja pogodbeno dogovorjenih obveznosti, predvsem pri tistih klubih 1. SNL, ki so bili tudi zaradi posledic pandemije Covid-19, primorani sporazumno prekiniti pogodbe in se z igralci do

Sorodne novice

Sponzorji