Novice

< nazaj

Nosečnost v ženskem nogometu

Datum: 15.5.2018
Nogometno azsodišče je odločilo, da je klub Flor de Patria ravnal v skladu s pravili, ko je prekinil pogodbo s 24-letno profesionalno nogometašico Rayveliz Hernandez.

FIFPro je mnenja, da naknadna odločitev razsodišča postavlja nesprejemljiv precedens za ženski nogomet. Nogometni predpisi, ki se nanašajo na problematiko igranja nogometa in nosečnostjo igralk med aktivno športno kariero namreč še niso bili razviti na svetovni ravni.

Prav s tem razlogom si FIFPro želi še naprej sodelovati z deležniki v ženskem nogometu in oblikovati pravila, ki bi preprečila takšne odločitve. Ker se ženski nogomet hitro razvija, je pomembno, da se razvija tudi področje pravne infrastrukture.

V pisni odločbi je venezuelska nogometna zvezna zapisala, da je potrebno igralki plačati samo neporavnane obveznosti, katere je bil klub dolžan izplačati do trenutka, ko je zanosila. Bilo je "nesporno, da zaradi nosečnosti igralka ni mogla izpolniti pogojev svoje pogodbe, zato je potrebno pogodbo šteti za prekinjeno", je zapisal sodnik.

Venezuelska zakonodaja sicer na tem področju ščiti delavke in nezakonito je odpustiti dalavko zaradi nosečnosti. Nogometna arbitraža torej ni upoštevala nacionalne zakonodaje. Primer Hernandezove rešuje združenje nogometašev oziroma sindikat, Asociación Única de Futbolistas Profesionales de Venezuela, ki je član FIFPro. 

Ostale novice

Sorodne novice

 • ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava
  28.1.2020

  ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava

  Zgodovinski zaključki prvega globalnega foruma o dostojnem delu v športu Mednarodne organizacije dela (ILO) so pokazali, da morajo imeti športniki zaščitene svoje temeljne delovne pravice in pravice do sindikalnega združevanja in zastopanja.

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo
  17.10.2019

  Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

  Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.

 • Raziskava ”At The Limit”
  3.9.2019

  Raziskava ”At The Limit”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO objavilo izsledke raziskave ”At The Limit".

Sponzorji