Novice

< nazaj

Konferenca o socialnem dialogu v nogometu v Budimpešti

Datum: 20.6.2007

Že četrto leto zapored je Evropska komisija podprla projekt FIFPro o socialnem dialogu, ki se je letos začel s sestankom 19. in 20. junija v Budimpešti. Srečanje je bilo namenjeno sindikatom in združenjem klubov iz držav vzhodne Evrope, prisotni pa so bili še visoki predstavniki UEFA in predsednik G14.

V razpravi je bil poudarek dan predvsem na implementacijo minimalnih zahtev standardne pogodbe, predlog statuta neodvisne arbitraže, še posebej pa na sprejetje kariernih skladov za poklicne športnike, kjer bo FIFPro nudil vso potrebno pomoč pri prizadevanjih pri pristojnih ministrstvih za spremembo zakonodaje posameznih držav.

Vsaka država je pripravila kratko predstavitev svojega delovanja ter trenutnih razmer in odnosov s predstavniki delodajalcev in nogometne zveze. Pri tem se je izkazalo, da je bila največjega napredka deležna Romunija, stanje pa je zelo slabo predvsem na Madžarskem in v Sloveniji. Slovenija je bila tudi edina država, kjer ni bilo nikogar s strani predstavnikov klubov, medtem ko sta se v primeru Poljske in Romunije zasedanja udeležila celo predsednika nogometnih zvez.

SPINS

Ostale novice

Sorodne novice

 • ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava
  28.1.2020

  ILO pritrjuje: Športniki morajo biti zaščiteni s temeljnimi načeli in pravicami delovnega prava

  Zgodovinski zaključki prvega globalnega foruma o dostojnem delu v športu Mednarodne organizacije dela (ILO) so pokazali, da morajo imeti športniki zaščitene svoje temeljne delovne pravice in pravice do sindikalnega združevanja in zastopanja.

 • FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”
  16.1.2020

  FIFPRO ustanovil ”Globalni svet nogometašev”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO, je na pobudo svojih članov ustanovilo tako imenovani “Globalni svet igralcev”, z željo in namenom okrepiti vlogo profesionalnih nogometašev pri (so)oblikovanju notranje politike nogometa, na mednaro

 • Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019
  12.11.2019

  Sydney gosti generalno skupščino FIFPRO 2019

  Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales in največje ter najstarejše mesto Avstralije je tokrat gostilo generalno skupščino Svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, katere sta udeležena tudi predstavnika Slovenije.

 • Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo
  17.10.2019

  Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

  Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.

 • Raziskava ”At The Limit”
  3.9.2019

  Raziskava ”At The Limit”

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO objavilo izsledke raziskave ”At The Limit".

Sponzorji