Novice

< nazaj

Tretja prošnja za članstvo SPINS v NZS

Datum: 13.9.2006

Vodstvo sindikata SPINS je, po sklepu razširjenega Upravnega odbora SPINS z dne 7.9.2006, na izvršni odbor NZS in skupščino NZS že tretjič podalo obrazložen predlog za članstvo sindikata SPINS v Nogometni zvezi Slovenije, v skladu s 6. členom Statuta NZS. Prvi predlog, ki je bil na našo žalost zavrnjen, smo posredovali že 5. decembra 2003, na drugi predlog, ki je bil posredovan 21.10.2005, pa sploh nismo dobili nobenega odgovora. V nadaljevanju podajamo celotno vlogo.Spoštovani,

vodstvo sindikata SPINS, po sklepu razširjenega Upravnega odbora SPINS z dne 7.9.2006, na izvršni odbor NZS in skupščino NZS že tretjič podaja obrazložen predlog za članstvo sindikata SPINS v Nogometni zvezi Slovenije, v skladu s 6. členom Statuta NZS. Prvi predlog, ki je bil na našo žalost zavrnjen, smo posredovali že 5. decembra 2003, na drugi predlog, ki je bil posredovan 21.10.2005, pa sploh nismo dobili nobenega odgovora.

Sindikat SPINS predstavlja trenutno preko 450 nogometašev, ki igrajo v ligaških tekmovanjih NZS ter ima v svojem članstvu številne slovenske nogometaše, ki se profesionalno ali amatersko ukvarjajo z nogometom v tujini. Včlanjena je tudi velika večina nogometašev slovenske nogometne reprezentance, zaradi česar menimo, da je glede na reprezentativnost in številčnost članstva, ki jo dosegamo med nogometaši v Sloveniji, naša prošnja popolnoma upravičena.

Sindikat SPINS je edini legitimni zastopnik interesov aktivnih nogometašev v Sloveniji. Naše članstvo v NZS dodatno opravičujejo tudi drugi dejavniki, izmed katerih je eden pomembnejših naše polnopravno članstvo v organizaciji FIFPro, ki v veliki meri sooblikuje nogometno sedanjost in prihodnost v EU in v svetu. V tem letu smo, med drugim, v Ljubljani organizirali dve mednarodni konferenci o socialnem dialogu v nogometu z udeležbo visokih predstavnikov FIFPro, Evropske komisije in UEFA in v poletnih mesecih slovenskim nogometašem, ki so bili brez klubov, omogočili organiziran proces treningov, prijateljskih tekem ter udeležbo na močnem mednarodnem turnirju FIFPro v Amsterdamu. Lansko leto smo v mesecu decembru na nogometni gali SPINS XI prvič podelili nogometne oskarje ter pripravili zelo odmevno dobrodelno akcijo ozaveščanja o raku GLAVE GOR, po koncu katere smo, skupaj z ZSSS, Onkološkemu inštitutu v Ljubljani donirali več kot 16 milijonov tolarjev. Vseskozi smo si tudi prizadevali za športno, davčno in pokojninsko ter delovno-pravno zakonodajno reformo v prid športnikom in še bi lahko naštevali.

Veliko število članic FIFA je v svojih državah združenjem in sindikatom nogometašev že priznalo aktivno vlogo v strukturi in delovanju svojih organizacij. Le za zgled naj podamo pozitiven primer Romunije, ki je pred mesecem dni brez velikega obotavljanja članstvo in zastopstvo v izvršnem odboru v svoji zvezi dodelila sindikatu romunskih nogometašev (več na spletni strani http://www.fifpro.org/index.php?mod=one&id=15371). Opozorimo naj tudi, da se je že Mednarodni olimpijski komite (v nadaljevanju MOK), v priporočilu reformske komisije MOK iz leta 2000, zavzel, da naj bi bili športniki dobro zastopani na vseh nivojih športnega gibanja (MOK, mednarodne športne federacije, nacionalni olimpijski komiteji, nacionalne panožne športne zveze). Pozitivne primere lahko najdemo tudi v slovenskem športu, saj so v predsedstvu Rokometne zveze Slovenije že nekaj časa z dvema članoma zastopani tako rokometaši, kot tudi rokometašice, prejšnji teden pa je Olimpijski komite Slovenije začel postopek za ustanovitev Komisije športnikov, ki bo sestavni del strukure OKS.

V začetku oktobra bo delegacija SPINS sodelovala na rednem kongresu FIFPro, ki bo letos potekal v Rio de Janeiru. Ob morebitni zavrnitvi našega predloga, bomo v vodstvu SPINS primorani na mednarodni ravni izpostaviti problem zastopanja interesov slovenskih nogometašev v okviru NZS ter o tem obvestiti vse pristojne organe in zveze, torej UEFA, FIFA, OKS, MOK, resorna ministrstva, parlament in vlado RS, najpomembnejše organe EU in predvsem slovensko javnost.

Ni odveč poudariti, da komisije, ki v okviru NZS v Sloveniji odločajo o pravicah igralcev, še vedno niso sestavljene v skladu z okrožnico FIFA 1010 ter da je NZS, kot članica FIFA, zavezana spoštovati njena pravila, načela in priporočila, torej tudi okrožnice.

Predlagamo, da se na prihodnji seji izvršnega odbora NZS in kasneje na skupščini NZS obravnava sprememba statuta NZS v smeri članstva sindikata SPINS v Nogometni zvezi Slovenije in zastopstva sindikata SPINS v Izvršnem odboru NZS in ostalih organih NZS (sprememba oziroma dopolnitev 5., 13., in 20. člena statuta NZS).

V pričakovanju ugodne rešitve se vam vnaprej zahvaljujemo.

 

Športni pozdrav.

 

Vodstvo sindikata SPINS

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji