Novice

< nazaj

Dva pomembna sestanka sindikata SPINS v enem dnevu

Datum: 7.2.2007

V kratkem časovnem obdobju samo štirih ur je vodstvo sindikatov SPINS in SŠS opravilo pomembna razgovora na Direktoratu za šport RS ter pri predsedniku Združenja 1. SNL Branku Florjaniču. Pri slednjem so predstavniki sindikata izrazili zaskrbljenost zaradi dejstva, da že od julija lanskega leta, ko je bila predlagana sestava delovne skupine za pripravo standardne pogodbe s strani SPINS, še vedno ni prišlo do nobenega zasedanja delovne skupine.

G. Florjanič je obljubil, da bo prvi sestanek sklical v najkrajšem možnem času ter predstavnikom SPINS predlagal, da glede druge zahteve sindikata SPINS za jamstveni sklad 1. SNL, pripravijo konkretno besedilo pravilnika, o katerem bi se nato izreklo predsedstvo Združenja.
Na sestanku na Direktoratu za šport RS je državo zastopal Darko Repenšek, ki je hkrati tudi koordinator za pripravo novega Zakona o športu, ki pa ga, kot vse kaže, še dolgo ne bo. Od novega zakona so si predstavniki sindikata športnikov obetali marsikaj, saj bi zakon na normativni ravni lahko odpravil premnoge nevšečnosti, s katerimi se športniki srečujejo v Sloveniji. Zakon bi lahko uredil status poklicnega športnika, ki je v tem trenutku pravno in davčno sporen ter je že marsikaterega športnika spravil na boben. Uvedel bi lahko prisilno arbitražo v slovenskem športu ter na ta način preprečil, da bi spore v športu neučinkovito in dolgotrajno reševalo redno sodišče, kot v tem trenutku na žalost lahko vidimo v košarki v primeru Zupan in še bi lahko naštevali. Ob koncu srečanja sta se obe strani dogovorile za skupno zasedanje v prisotnosti predstavnikov Olimpijskega komiteja Slovenije, ki bi lahko kot zveza športnih zvez Slovenije, preko svojih aktov tudi brez sprejetja novega zakona, neposredno in učinkovito vplivala na spremembe pravilnikov posamičnih športnih zvez, ki še vedno kršijo osnovne pravice špotnikov do proste izbire kluba in nepristranskega odločanja v primerih sporov. Sindikat je predstavil tudi nekaj pobud za projekte izobraževanja športnikov, ki jih Slovenija še ne pozna, ter direktorat seznanil s potekom priprav zakodajnega akta za ustanovitev Sklada poklicnih športnikov RS

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji