Novice

< nazaj

FIFPRO in Združenje evropskih lig podpisala strateški dokument

Datum: 28.10.2021
Na političnem forumu FIFPRO 2021 v Bruslju, so včeraj predstavniki sindikatov in Združenja evropskih lig podpisali zavezo, s katero so tlakovali pot poštenemu in uravnoteženemu vodenju politike na področju nogometa in v kateri sta predvidena enakomerna zastopanost ter vpliv deležnikov pri odločanju. V naslednjih nekaj letih bo imel ta dogovor, poleg predvidenih sprememb koledarja tekem, velik vpliv na razvoj nogometa. 
 
Dogovor poziva k ustrezni zastopanosti lig in sindikatov nogometašev pri kolektivnih pogajanjih o vsebinah, ki zadevajo njihove člane na domači ali mednarodni ravni. "Okvir upravljanja evropskega nogometa mora odražati pravice socialnih partnerjev v profesionalni nogometni industriji," je zapisano v uvodni vrstici manifesta.
 
Foruma v Bruslju so se udeležili poslanci Evropskega parlamenta in drugi deležniki na področju nogometa, vključno z navijaškimi skupinami. Kot reprezentativni predstavnik delavcev, FIFPRO v svojem članstvu združuje 31 evropskih nacionalnih sindikatov nogometašev, Združenje evropskih lig pa kot predstavnik delodajalcev predstavlja 32 domačih prvenstev. Delegati so predstavili obojestransko koristne primere sodelovanja med nogometaši, klubi in ligami na nacionalni ravni prek kolektivnih pogajanj ter njihov vpliv na kritična področja, kot so finančna ureditev, koledar tekem in zaščita pred spolno zlorabo. 
 
Generalni sekretar FIFPRO, Jonas Baer-Hoffmann je dejal: »V času neizbežnih sprememb, ki lahko močno spremenijo nogomet, le ta nujno potrebuje in si zasluži pošteno in vključujoče upravljanje. Tesno bomo sodelovali z evropskimi ligami, da bi zgradili okolje trajnostnega razvoja z upoštevanjem načel tega dogovora. O teh vsebinah morajo nujno razmisliti tudi drugi zainteresirani deležniki v nogometu, da bi prispevali k sistemu upravljanja, ki vzpostavlja skupno lastništvo in upravljanje politike na področju nogometa."
 
Generalni direktor Združenja evropskih lig Jacco Swart je dejal: ”Čas je, da se upravljanje nogometa na mednarodni ravni nadgradi in zgleduje po dobro delujočih mehanizmih upravljanja, ki že obstajajo na najbolj trajnostno razvitih nacionalnih nogometnih trgih. Tukaj lige, klubi in sindikati razpravljajo ter sodelujejo z namenom iskanja sporazumov,  bodisi kolektivno ali dvostransko, da bi nogometni industriji omogočili razcvet v korist vseh vpletenih deležnikov, vključno z navijači.”
 
Med tistimi, ki so aktivno sodelovali na forumu, so bili tudi predstavniki angleške premier lige, španske La Lige, nizozemske Eredivisie, francoske LFP in danske Superlige, skupaj z vodji sindikatov nogometašev iz Anglije (PFA), Španije (AFE), Nizozemske (VVCS) in Danske (Spillerforeningen).

Na tej povezavi si lahko preberete dokument v angleškem jeziku.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji