Novice

< nazaj

FIFPRO objavil poročilo o zlorabah v nogometu

Datum: 3.11.2021
V preteklih nekaj letih je svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO večkrat posredovalo pri zaščiti in uveljavitvi pravic nogometašic in nogometašev, z namenom igranja nogometa v okolju brez spolnih zlorab, nadlegovanja ali nasilja. FIFPRO je vedno podprl glas pogumnih nogometašic in nogometašev, ki so se izpostavili zase ali za svoje kolege, vse od Afganistana, Haitija do Argentine. 
 
Samo v zadnjih tednih je bilo moč zaslediti poročila o zlorabah igralk iz ZDA, Venezuele, Avstralije, Sierre Leone in Španije. Ni dvoma, da so tovrstne deviantnosti v nogometu zelo razširjen problem, ki ga bo le na pogajalski ravni izredno težko izkoreniniti. Poročilo, ki ga tokrat objavlja FIFPRO povzema analizo družbenih pogojev, ki omogočajo pojavnost neprimernega spolnega vedenja, nadlegovanja in nasilja. Predstavlja spoznanja in izkušnje nogometašic in nogometašev, žrtev tovrstnih zlorab.
 
Poročilo je sestavljeno iz treh delov. V prvem so opisani izsledki analize in razumevanja okoliščin, ki omogočajo zlorabe. V drugem delu je izpostavljeno nekaj najpogostejših sistemskih napak, ki jih je potrebno odpraviti s priporočenimi ukrepi, prirejenimi nogometnemu okolju. Na koncu, v tretjem delu analize, pa FIFPRO predstavlja svojo zavezo o celoviti podpori igralk in igralcev ter stalni usmerjenosti k spremembam, ki temeljijo na pozitivnih izkušnjah ter znanju strokovnjakov v okviru FIFPRO.
 
»Dokument, ki je nastal s pomočjo mreže strokovnjakov predstavlja povezovalno sporočilo pogumnih nogometašev in nogometašic, ki smo jih imeli čast skozi leta podpirati proti sistemski diskriminaciji, nadlegovanju in zlorabam v nogometu. Pomembno je, da smo v poročilu izpostavili izčrpen pogled na to, kaj smo mi in igralci, ki smo jih zastopali doživeli, kako je potrebno ukrepati in v kakšni obliki se zavezujemo, da bomo to počeli tudi v prihodnje,” je dodal generalni sekretar FIFPRO, Jonas Baer-Hoffmann.
 
Na tej povezavi si lahko preberete poročilo v celoti.

Ostale novice

Sorodne novice

 • FIFPRO Europe: vložena tožba zoper FIFA
  17.6.2024

  FIFPRO Europe: vložena tožba zoper FIFA

  Pretekli teden je evropska divizija FIFPRO podprla svoja člana (UNFP in PFA) in vložila tožbo, v kateri predstavniki profesionalnih nogometašev izpodbijajo zakonitost odločitev FIFA.

 • ROGE25: ženski nogomet ima veliko priložnosti za razvoj
  27.5.2024

  ROGE25: ženski nogomet ima veliko priložnosti za razvoj

  Profesionalne nogometašice iz vse Evrope so se zbrale v Bilbau pred finalom UEFA Lige prvakinj za ženske, da bi izmenjale najboljše prakse in dobile vpogled v možnosti napredka ženskega nogometa, vse v okviru projekta Raising Our Game Europe 2025.

 • SPINS ponovno uspešen pri črpanju sredstev iz sklada FIFA
  9.2.2024

  SPINS ponovno uspešen pri črpanju sredstev iz sklada FIFA

  FIFA in FIFPRO sta 420 profesionalnim nogometašem namenila nadomestilo iz sklada FIFA, namenjenega nogometašem, ki so predvsem zaradi insolventnosti klubov ostali brez zagotovljenih pogodbenih obveznosti. Slovenskim nogometašem skupno 70.000 EUR.

 • Cape Town gostil generalno skupščino FIFPRO 2023
  4.12.2023

  Cape Town gostil generalno skupščino FIFPRO 2023

  Generalna skupščina FIFPRO 2023 je tokrat potekala v Cape Townu, v Južni Afriki. Na vsakoletnem dogodku so se zbrali delegati iz 66 pridruženih sindikatov in ostali deležniki iz sveta nogometa

 • Združeni narodi : dan enakega plačila in enakopravne obravnave
  18.9.2023

  Združeni narodi : dan enakega plačila in enakopravne obravnave

  Na dan enakega plačila svojo zavezanost k boju za enakopravnost, skupaj z nogometašicami po vsem svetu, potrjuje tudi svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO.

Sponzorji