Novice

< nazaj

FIFPRO objavil poročilo o zlorabah v nogometu

Datum: 3.11.2021
V preteklih nekaj letih je svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO večkrat posredovalo pri zaščiti in uveljavitvi pravic nogometašic in nogometašev, z namenom igranja nogometa v okolju brez spolnih zlorab, nadlegovanja ali nasilja. FIFPRO je vedno podprl glas pogumnih nogometašic in nogometašev, ki so se izpostavili zase ali za svoje kolege, vse od Afganistana, Haitija do Argentine. 
 
Samo v zadnjih tednih je bilo moč zaslediti poročila o zlorabah igralk iz ZDA, Venezuele, Avstralije, Sierre Leone in Španije. Ni dvoma, da so tovrstne deviantnosti v nogometu zelo razširjen problem, ki ga bo le na pogajalski ravni izredno težko izkoreniniti. Poročilo, ki ga tokrat objavlja FIFPRO povzema analizo družbenih pogojev, ki omogočajo pojavnost neprimernega spolnega vedenja, nadlegovanja in nasilja. Predstavlja spoznanja in izkušnje nogometašic in nogometašev, žrtev tovrstnih zlorab.
 
Poročilo je sestavljeno iz treh delov. V prvem so opisani izsledki analize in razumevanja okoliščin, ki omogočajo zlorabe. V drugem delu je izpostavljeno nekaj najpogostejših sistemskih napak, ki jih je potrebno odpraviti s priporočenimi ukrepi, prirejenimi nogometnemu okolju. Na koncu, v tretjem delu analize, pa FIFPRO predstavlja svojo zavezo o celoviti podpori igralk in igralcev ter stalni usmerjenosti k spremembam, ki temeljijo na pozitivnih izkušnjah ter znanju strokovnjakov v okviru FIFPRO.
 
»Dokument, ki je nastal s pomočjo mreže strokovnjakov predstavlja povezovalno sporočilo pogumnih nogometašev in nogometašic, ki smo jih imeli čast skozi leta podpirati proti sistemski diskriminaciji, nadlegovanju in zlorabam v nogometu. Pomembno je, da smo v poročilu izpostavili izčrpen pogled na to, kaj smo mi in igralci, ki smo jih zastopali doživeli, kako je potrebno ukrepati in v kakšni obliki se zavezujemo, da bomo to počeli tudi v prihodnje,” je dodal generalni sekretar FIFPRO, Jonas Baer-Hoffmann.
 
Na tej povezavi si lahko preberete poročilo v celoti.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji