Novice

< nazaj

Preobremenjenost nogometašev ima lahko resne posledice

Datum: 21.10.2021
V letu 2019 je sindikat SPINS prvič objavil podatke analize raziskave z naslovom “At the Limit”, o (pre)obremenjenosti nogometašev, predvsem zaradi neprilagojenega urnika tekmovanj. Poročali smo, da lahko prevelike obremenitve negativno vplivajo na psihično in fizično stanje posameznikov.
 
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO je v okviru strokovne delovne skupine, objavilo izsledke nove raziskave na tem področju. Navedeni podatki so le napoved in uvod v mednarodno anketo, ki bo v kratkem opravljena med nogometaši, tudi v Sloveniji.
 
V povprečju so igralci na mednarodni ravni tekmovanja, v sezoni 2020/2021, odigrali preko 50 tekem na sezono, nekateri celo več kot 70. Sindikati nogometašev po vsem svetu se aktivno zavzemajo za zmanjšanje števila tekem na najvišji ravni, s čimer bi se pri mnogo nogometaših izognili nevarnosti prisihčne izgorelosti ali nevarnosti poškodb.
 
V sezoni 2020/2021 so imeli nogometaši na mednarodni ravni, v le 45 odstotkih, priporočeno dolžino prostih dni oziroma počitka po končanem tekmovanju. Sindikati se zavzemajo za uvedbo obveznega odmora po sezoni in obveznega odmora med sezono, skupaj vsaj 4 tedne, brez obveznosti treningov ali tekmovanj.
 
Omembe vreden podatek so tudi zaporedno odigrane medsebojne tekme, kjer je v več kot 50 odstotkih čas med njimi prekratek. Predlog sindikatov temelji na izsledkih medicinskih raziskav, ki priporočajo najmanj 5 dnevni regenerativni počitek med posameznimi tekmami.
 
V smislu zagotavljanja zdravja in dobrega počutja nogometašev so rizična tudi potovanjih v okviru domačih ali mednarodnih tekmovanj. Kot primer, nogometaši v Južni Ameriki prepotujejo na sezono približno 4 krat več, kot njihovi kolegi v Evropi.
 
Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO se je skupaj s svojimi člani sindikati, v preteklih mesecih ostro odzvalo na predloge FIFA in UEFA, o organizaciji svetovnega nogometnega prvenstva na vsake 2 leti, o večjem številu tekmovanj v okviru UEFA Lige prvakov, igranju “promocijskih” tekem na drugih celinah in navsezadnje neuspelim poizkusom uvedbe Evropske superlige. FIFPRO v svojih zahtevah povdarja, da naj se število mednarodnih tekem ne povečuje, dokler ni izdelanih zaščitnih ukrepov za povečane obremenitve posameznikov. Prav tako je po njihovem mnenju potrebno zaščititi domača tekmovanja in dajati več pozornosti tekmovanjem na nižjih ravneh. Glavni deležniki na področju nogometa pa morajo zagotoviti trajnostni razvoj mednarodnih in klubskih tekmovanj.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji