Novice

< nazaj

Objavljene smernice o spoštovanju in zagotavljanju pravic športnikov

Datum: 17.7.2017
Svetovno združenje sindikatov na področju športa World Players Association je konec preteklega tedna objavilo programski dokument oziroma smernice, katerim bo v začetku prihodnjega leta sledila Splošna deklaracija o človekovih pravicah športnikov, o kateri smo že pisali. Objavljeni dokument namreč določa vsebine, ki bodo nepogrešljive pri uresničevanju deklaracije. Pri organizaciji World Players Association so prepričani, da bo dokument služil tudi kot dobra osnova za začetek pogajanj z vodstvenimi kadri na področju globalnega športa. 
 
V okviru konference ministrov in visokih uradnikov na področju športa (MINEPS), ki se je pretekli teden odvila v Kazanu (Rusija), so predstavniki svetovnega združenja sindikatov na področju športa World Players Association (WPA) predstavili programski dokument, ki opredeljuje nujnost zaščite pravic športnikov, kot temelj vsakega učinkovitega pristopa k zagotavljanju integritete športa. ”Integriteto v športu je moč doseči le s sredstvi, ki podpirajo celovit pristop k zastavljenim ciljem,” je v uvodnem nagovoru dejal izvršni direktor WPA Brendan Schwab.
 
V ta namen je organizacija WPA objavila dokument, katerega namen je zagotoviti, da so temeljne pravice športnikov zaščitene, spoštovane in zajamčene. Dokument podaja obvezo mednarodnim športnim organizacijam (ISO) in drugim pomembnim zainteresiranim skupinam v športu, da sprejmejo politiko o pravicah športnikov in udejanjijo potrebne zaveze ter obveznosti, ki jih vsebuje takšna športna politika.
 
"Za poklicne športnike navadno veljajo izredni in zapleteni predpisi, ki nemalokrat namerno zaobidejo področje uporabe nacionalnega delovnega prava. Če ni pravnega okvira za zaščito, ostanejo športniki sami pri reševanju problem, kar predstavlja precejšnje tveganje za njihove športne kariere. Zato se mora šport zavezati, da bo vzpostavil zanesljive in zaupanja vredne procese, ki ščitijo in podpirajo pravice svojih temeljnih deležnikov, "je dejal Schwab.
 
Zaveze glede pravic športnikov, določene v novo nastalem dokumentu, temeljijo na izvajanju vodilnih načel Združenih narodov o poslovnih in človekovih pravicah (UNGP). UNGP so globalni standard, ki pomaga poslovnim subjektom pri preprečevanju negativnih vplivov na pravice drugih in obravnavanju takšnih učinkov, če se le ti pojavijo. Temeljijo na tristopenjskem okviru "zaščita, spoštovanje in odpravljanje", ki zahteva sprejetje politike o človekovih pravicah, skrbno ravnanje, dostop do učinkovitega pravnega sredstva in preglednega poročanja. Zaveze in obveznosti iz novega dokumenta zagotavljajo podoben okvir za mednarodne športne organizacije, ki jim omogoča zaščito človekovih pravic športnikov in spoštovanje temeljnih konvencij Mednarodne organizacije dela. Neupoštevanje temeljnih pravic delavcev, športnikov, je med številnimi tveganji, ki jih nova politika športa ugotavlja kot pomembne. Vključujejo tudi omejevanje prostega dostopa do športnih aktivnosti in uživanja športa z enakimi možnostmi. Druga ugotovljena tveganja so trgovina, neustrezni delovni pogoji in nezadostna zaščita podatkov.
 
Združenje sindikatov na področju športa WPA je zavezano k sodelovanju z vsemi deležniki, ki nadzorujejo šport, nacionalnimi športnimi organizacijami, ligami, delodajalci, podjetji in vladnimi institucijami in temu, da bi programski dokument zaživel ter vplival na okolje, ki je dobro urejeno in zavezano k zagotavljanju temeljnih pravic vseh, ki se ukvarjajo s športom, vključno s športniki.

Besedilo dokumenta si lahko ogledate na tej povezavi.

Ostale novice

Sorodne novice

 • Potrjene spremembe PRSI NZS in Disciplinskega pravilnika NZS
  29.7.2019

  Potrjene spremembe PRSI NZS in Disciplinskega pravilnika NZS

  Izvršni odbor NZS je na svoji 37. seji dne 19. 6. 2019 sprejel pomembne spremembe in dopolnitve pravil o statusu igralcev, ki bistveno povečujejo pravice le teh pri odpovedi pogodbe in izterjavi zapadlih obveznosti.

 • Dres s podpisi najboljših nogometašev pretekle sezone v Sloveniji, kot zahvala podjetju Telekom
  11.6.2019

  Dres s podpisi najboljših nogometašev pretekle sezone v Sloveniji, kot zahvala podjetju Telekom

  Konec preteklega tedna je SPINS v znak zahvale za sodelovanje pri projektu Nogometna Gala SPINS XI 2019 podjetju Telekom Slovenije, predal dres državne reprezentance s podpisi članov najboljše enajsterice 1. SNL.

 • FIFPro podpira napredek ženskega nogometa
  4.6.2019

  FIFPro podpira napredek ženskega nogometa

  Svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPro podpira pobudo avstralskega sindikata profesionalnih nogometašev in nogometašic, o povišanju sredstev nagradnega sklada, na svetovnem prvenstvu za ženske.

 • TOKRAT GREM VOLIT!
  6.5.2019

  TOKRAT GREM VOLIT!

  Evropski parlament je v sklopu projekta sklenil partnerstva s številnimi evropskimi organizacijami ter društvi civilne družbe. Med drugim se je povezal z združenjem FIFPro, ki je preko sindikata SPINS aktivno tudi v Sloveniji.

 • Kandidati za EU poslance izbirajo najboljše nogometaše
  6.5.2019

  Kandidati za EU poslance izbirajo najboljše nogometaše

  Štirim klubom 1. slovenske nogometne lige Telekom Slovenije (Olimpija, Celje, Domžale in Gorica), so se v kratkih nagovorih zdaj priključili tudi kandidati za poslance v Evropski parlament.

Sponzorji