Novice

< nazaj

Delegacija slovenskega sindikata SPINS se je sestala z vodstvom organizacije FIFpro

Datum: 23.12.2003

Delegacija slovenskega sindikata SPINS se je v četrtek, 18. decembra 2003, sestala z vodstvom organizacije FIFpro. Razgovori so potekali na sedežu organizacije, v mestu Gauda poleg Amsterdama, sicer po svetu znanemu po istoimenskem siru.

Poglavitni cilj srečanja, ki je bil v precejšnji meri dosežen, je bil vzpostavitev tesnejših stikov slovenskega sindikata SPINS s FIFpro in preučitev možnosti za čimprejšen vstop sindikata SPINS v svetovno federacijo nogometnih sindikatov FIFpro. Na obojestansko zadovoljstvo je bilo ugotovljeno, da sindikat SPINS izpolnjuje vse kriterije za članstvo v FIFpro in da bo najverjetneje že na kongresu FIFpro, oktobra 2004, sprejet v polnopravno članstvo. Sicer se sekretariat FIFpro pri sprejemu v članstvo zelo strogo drži procedure, ki po začetni navezavi stikov predvideva za nove države kandidatke najmanj enoletni status opazovalke, vendar bo glede na napredek sindikata SPINS tokrat naredil izjemo.

FIFpro povezuje trenutno 40 sindikatov (in 12 kandidatk za članstvo) ter pokriva preko 70.000 profesionalnih igralcev nogometa. Vse večje svetovne nogometne zvezde so preko svojih sindikatov člani FIFpro. Vodstvo sindikata SPINS uživa polno podporo FIFpro in bo preko solidarnostnega fonda FIFpro že na začetku pridobilo tudi nekaj zagonskega kapitala. Vodstvo FIFpro bo v januarju ali februarju prihodnje leto tudi obiskalo sindikat SPINS v Sloveniji.

V dogovoru s FIFpro bo sindikat SPINS svojo pomoč pri ustanavljanju sindikatov nogometašev ponudil tudi ostalim državam nekdanje Jugoslavije. Navezani so že prvi kontakti z hrvaškimi predstavniki nogometašev in v kratkem lahko tudi na Hrvaškem s pomočjo sindikata SPINS pričakujemo ustanovitev nogometnega sindikata.

Delegacija sindikata SPINS se je sestala tudi z vodilnimi evropskimi pravniki na športnem področju iz ASSER instituta iz Haga pod vodstvom direktorja Dr. Robert Siekmanna. Razgovori so potekali v smeri prihodnosti delovno pravne ureditve na športnem področju v Evropi in Sloveniji in socialnim dialogom, ki poteka v nogometni industriji. ASSER institut bo na omenjene teme organiziral tudi seminar v Sloveniji, 25. marca 2004, v Hotelu Union, v Ljubljani.

 

Ostale novice

Sorodne novice

 • FIFPRO Europe: vložena tožba zoper FIFA
  17.6.2024

  FIFPRO Europe: vložena tožba zoper FIFA

  Pretekli teden je evropska divizija FIFPRO podprla svoja člana (UNFP in PFA) in vložila tožbo, v kateri predstavniki profesionalnih nogometašev izpodbijajo zakonitost odločitev FIFA.

 • ROGE25: ženski nogomet ima veliko priložnosti za razvoj
  27.5.2024

  ROGE25: ženski nogomet ima veliko priložnosti za razvoj

  Profesionalne nogometašice iz vse Evrope so se zbrale v Bilbau pred finalom UEFA Lige prvakinj za ženske, da bi izmenjale najboljše prakse in dobile vpogled v možnosti napredka ženskega nogometa, vse v okviru projekta Raising Our Game Europe 2025.

 • SPINS ponovno uspešen pri črpanju sredstev iz sklada FIFA
  9.2.2024

  SPINS ponovno uspešen pri črpanju sredstev iz sklada FIFA

  FIFA in FIFPRO sta 420 profesionalnim nogometašem namenila nadomestilo iz sklada FIFA, namenjenega nogometašem, ki so predvsem zaradi insolventnosti klubov ostali brez zagotovljenih pogodbenih obveznosti. Slovenskim nogometašem skupno 70.000 EUR.

 • Cape Town gostil generalno skupščino FIFPRO 2023
  4.12.2023

  Cape Town gostil generalno skupščino FIFPRO 2023

  Generalna skupščina FIFPRO 2023 je tokrat potekala v Cape Townu, v Južni Afriki. Na vsakoletnem dogodku so se zbrali delegati iz 66 pridruženih sindikatov in ostali deležniki iz sveta nogometa

 • Združeni narodi : dan enakega plačila in enakopravne obravnave
  18.9.2023

  Združeni narodi : dan enakega plačila in enakopravne obravnave

  Na dan enakega plačila svojo zavezanost k boju za enakopravnost, skupaj z nogometašicami po vsem svetu, potrjuje tudi svetovno združenje nogometnih sindikatov FIFPRO.

Sponzorji