Pokaži diskriminaciji rdeči karton

arhiv >>

Diskriminacija pomeni neenako obravnavanje posameznice oziroma posameznika v primerjavi z nekom drugim zaradi narodnosti, rase, etničnega porekla, spola, zdravstvenega stanja, invalidnosti, jezika, verskega ali drugega prepričanja, starosti, spolne usmerjenosti, izobrazbe, gmotnega stanja, družbenega položaja ali katerekoli druge osebne okoliščine.Kronologija projekta

November 2012, Uspešen zaključek tedna aktivnosti FARE

V 14. in 15. krogu 1. slovenske nogometne lige je na prvoligaških igriščih, v okviru mednarodne organizacije FARE ter v organizaciji Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) odmeval slogan “Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton”. 
Slovenski nogometaši so z dvigom rdečih kartonov pred začetkom tekem opozorili na problematiko neprimernega navijanja v Sloveniji, predvsem v smislu sovraštva, poniževanj, zbadljivk ter tudi rasističnih opazk in nasilja. Nogometni stadioni morajo postati varno in zgledno okolje za vse generacije slovenskih navijačev. Le na ta način se bo povečalo število navijačev na nogometnih tekmah slovenskih klubov. 


Žal je bila akcija v petnajstem krogu zaradi vremenskih razmer nekoliko okrnjena, a je predhodna okrogla miza, na temo “Preprečevanje diskriminacije in nasilja na športnih prireditvah”  požela veliko odobravanje in dosegla svoj namen. Okrogle mize so se udeležili eminentni gostje in priznani strokovnjaki iz vrst Ministrstva za notranje zadeve, uniformirane policije, Ministrstva za šport (MIZKŠ) in predstavniki nacionalnih panožnih športnih zvez (NZS, KZS, RZS). 


V zadnjem dejanju akcije je SPINS otrokom od osmega do šestnajstega leta na kampu FC Barcelona v Kopru, predstavil vsebino projekta Pokaži diskriminaciji rdeči karton, ter jim na kar najbolj enostaven način, skozi igro, poizkušal prikazati družbeno problematiko diskriminacije in spremljajočih dejavnikov, katerih žrtve so vse prevečkrat nogometaši oziroma športniki.

Sporočilo je doseglo svoj namen in le želimo si lahko, da bi se akcija ter podobna predavanja razširila med kar največ otrok in mladostnikov, saj le sistematično in dolgoročno ozaveščanje in vzgajanje lahko privedeta do tako željenega izkoreninjenja diskriminacije in nasilja v slovenskem prostoru.


Oktober 2011, Pokaži nasilju rdeči karton

V 16. krogu 1. slovenske nogometne lige je na prvoligaških igriščih, v okviru evropske akcije boja proti rasizmu ter v organizaciji Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) in Združenja nogometnih klubov 1. SNL (Združenja 1. SNL), odmeval slogan “Pokaži nasilju rdeči karton”.

Slovenski nogometaši so z dvigom rdečih kartonov pred začetkom tekem opozorili na problematiko navijanja v Sloveniji, predvsem v smislu sovraštva, poniževanj, zbadljivk ter tudi rasističnih opazk in nasilja.

Nogometni stadioni morajo postati varno in zgledno okolje za vse generacije slovenskih navijačev. Le na ta način se bo povečalo število navijačev na nogometnih tekmah slovenskih klubov.


Akcija “Pokaži nasilju rdeči karton”, je potekala v duhu spodbujanja k boljšemu in poštenemu navijanju. Nogometaši so poleg dviga rdečih kartonov pred tekmami na problematiko nasilja opozorili tudi s posnetkom izjav kapetanov Olimpije in Maribora, Dalibora Radujka in Marcosa Tavaresa (Video.jpg)

Izziva v boju proti preprečevanju nasilja se lahko lotimo le s skupno in skladno akcijo. Tako SPINS in Združenje 1.SNL odločno sporočata, da nasilje ne sodi na nogometna igrišča in ob njih. Vse kršitelje je potrebno strogo kaznovati, brez tolerance.

Tekme, na katerih se je akcija izvajala:
29.10.2011: Domžale : Mura 05
29.10.2011: Nafta : HIT Gorica
29.10.2011: Rudar : Luka Koper
30.10.2011: Triglav : CM Celje
30.10.2011: Maribor : Olimpija


Oktober 2007, prva vseslovenska akcija: Šteje gol, ne priimek

V Sloveniji je potekala v okviru FARE (Football against racism in Europe) tedna akcija ''Pokaži diskriminaciji rdeči karton''. Gre za svojevrsten slovenski odgovor dolgoletnemu vseevropskemu projektu, ki je namenjen boju proti rasizmu in drugim oblikam diskriminacije tako na nogometnem igrišču kot tudi v vsakdanjem življenju.

Na slovenskih tleh so v organizaciji številnih partnerjev zaživele številne aktivnosti. Pod ''skupno'' zastavo so stopili Nogometna zveza Slovenije (NZS) (na konferenci jo je zastopal generalni sekretar Dane Jošt), Združenje klubov 1. SNL (direktor Mitja Hlastec), Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenija (SPINS) ter Sindikat športnikov Slovenije (predsednik Dejan Stefanović), Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Zavod za fair play in strpnost v športu (direktor Bojan Jurovič), Ministrstvo za šolstvo in šport RS, Mirovni inštitut (dr. Milan Hosta) ter Društvo DIH. ''Kot povsod po svetu se tudi v Sloveniji srečujemo z diskriminacijo Najbolj so ji podvržene ranljive skupine, kot so rasne, etnične in verske manjšine, istospolno usmerjeni, starejši, hendikepirani ter druge skupine, ki jih zaznamuje določena osebna okoliščina. Diskriminacija omejuje svobodo ljudi in prispeva k občutkom ponižanosti, prizadetosti in nemoči. S tem pa je prizadeta tudi širša družba,' 'je omenjena skupina partnerjev v skupnem besedilu predstavila uvodni nagovor, ki je bil  v okviru akcije ''Pokaži diskriminaciji rdeči karton'' na tekmah predočen nogometašem na igralni zelenici.

Šteje gol, ne priimek.

Akcija je namreč pod skupnim vodilom ''Šteje gol, ne priimek'' ugledala luč sveta na četrtfinalni tekmi pokala Hervis med Mariborom in Olimpijo Bežigrad ter na dvobojih 15. kroga PrveLige Telekom Slovenije. Akcija pa je bila že pred tem predstavljena na derbiju slovenske ženske lige med nogometašicami ŽNK Krka in ŽNK Pomurje. V obliki dodatne promocije je bilo razdeljenih 10.000 plakatov v slovenske gospodarske družbe, organizacije, šole in klube, vsi igralci slovenskih prvoligaških klubov pa bodo pred tekmami 15. kroga PrveLige Telekom Slovenije oblekli majico z razvidnim sporočilom ''Pokaži diskriminaciji rdeči karton''. Akcija je predstavljala še en  kamenček več v mozaiku splošnega zavedanja, da se v nogometu igralce ocenjuje po dosežkih ter prispevku k ekipi in ne po veroizpovedi, narodnosti ali barvi kože. Diskriminacija je nedopustna.


22.oktober 2006, 15.krog 1.SNL

FARE organizacija se je leta 2006 že sedmo leto zapored načrtno, na nogometnih igriščih širom Evrope, spopadla s problemom rasizma, nacionalizma, diskriminacije in nestrpnosti.

V soboto in nedeljo, 21. in 22. oktobra 2006, se je v družbo 35 držav, ki so uspešno izpeljale akcijo na športnih igriščih pridružila tudi Slovenija. Organizator Zavod za fair play in strpnost v športu je skupaj s partnerjem Združenjem klubova 1.SNL pripravil uvodni protokol na tekmah Nafta-CMC Publikum, Koper-Maribor, Primorje-Domžale in Slovenj Gradec-Pomurje (8. krog 1. slovenske ženske nogometne lige) kjer so enajsterice ekip na igrišče prinesle in ponosno, širši slovenski javnosti, predstavile transparente: »Stop rasizem - spoštuj vsakogar« in »Stop diskriminacija«. S tem so želele vse pozvati k boju proti diskriminaciji, nestrpnosti, razlikovanju in rasizmu.

Kot poseben dogodek je vredno omeniti akcijo igralca CMC Publikum, Sunday Ibejija, ki je na tekmi Nafta-CMC Publikum dosegel gol za znižanje zaostanka, pri tem pa s strani domačih navijačev ni bil deležen žvižgov in drugih oblik nestrpnosti temveč aplavza kot znak spoštovanja do omenjenega nogometaša in njegovega prispevka k moštvu in igri.


15.oktober 2005, 12. krog 1.SNL

FARE organizacija se je leta 2005, šestič zapored, na nogometnih igriščih širom Evrope, spopadla s problemom rasizma, nacionalizma, diskriminacije in nestrpnosti. V soboto, 12. oktobra 2005, se je družbi 35 držav, ki so uspešno izpeljale akcijo na športnih igriščih prvič pridružila tudi Slovenija. Organizatorja projekta Mladinska športna zveza Posavja in Zavod za fair play in strpnost v športu skupaj s partnerjem Združenjem klubov 1. SNL so uvodne protokole sobotnih tekem 1. slovenske nogometne lige zaznamovali z nošenjem posebnih majic z napisom »STOP diskriminaciji in nestrpnosti«. K akciji so pristopile vse začetne enajsterice, skupaj s sodniško ekipo. Ob tem so igralci moštev širši javnosti pokazali tudi rdeče kartone s simbolnim napisom »STOP« s katerimi smo želeli opozoriti na problem, ki je prisoten tudi v Sloveniji, pa se o njem premalo govori.

Osnovna ideja omenjenega projekta Tedna boja proti rasizmu je bilo z različnimi pristopi in prikazi opozarjati posamezne skupnosti na ta problem. Cilj za sezono 2005/06 je bil uspešno vključiti priseljence in etnične skupine v vse nivoje nogometa, tako igralce, trenerje, kot funkcionarje in ostale , ki so kakor koli povezani z nogometnimi stadioni in igro.

Posebna zahvala je namenjena vsem funkcionarjem klubov 1. slovenske nogometne lige, ki so se z odprtimi rokami lotili organizacije omenjenega uvodnega protokola, ter organizatorjem in ostalim prisotnim dali takoj vedeti, da se bodo problema nestrpnosti in diskriminacije v slovenskem športnem prostoru lotili z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Nenazadnje gre zahvala tudi vsem igralcem in sodnikom, ki so vlogo promotorjev FARE mreže vzeli resno in zavzeto, pri tem pa niso pozabili na sproščenost in spontanost.

Prvi FARE Teden boja proti rasizmu je potekal leta 2001 in sicer na 50 dogodkih v devetih državah. V letu 2004, petem tednu boja proti rasizmu se je akcija izpeljala na 400 različnih dogodkih v 33 državah. Tako je omenjeni projekt organizacije FARE prerasel v največjo manifestacijo proti rasizmu na nogometnih igriščih.
 

 

 

Sponzorji