Rožnati oktober

arhiv >>

Rak na dojki ni samo v Sloveniji, temveč tudi v svetu, sovražnik številka ena, ko govorimo o tej zahrbtni bolezni pri ženskah. Pri projektu »Rožnati oktober« sodeluje tudi Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, ki s svojimi prostovoljkami na dogodkih opozarja na enega največjih problemov današnje družbe.

S pomočjo Društva onkoloških bolnikov Slovenije poskuša SPINS predvsem opominjati na samopregledovanje ter redne obvezne preglede za ženske, po 50. letu starosti.

 

Uvod v projekt

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Vsako leto zboli vse več žensk – v Sloveniji že skoraj 1200, umre pa jih okoli 400. V rožnatem oktobru želimo zato še bolj opozarjati na problematiko tega najpogostejšega raka žensk, ozaveščati in obolelim pomagati k okrevanju ter se zavzemati za njihovo celostno rehabilitacijo in čim bolj kakovostno življenje z boleznijo.

Slovenski športniki so še enkrat več dokazali, da šport ni le igra, ampak pomemben dejavnik pri ozaveščanju ljudi o problematiki, pred katero navadni smrtniki bežimo in si zatiskamo oči. Na tekmah so v sklopu rožnatega oktobra - svetovnega meseca boja proti raku dojk, v letu 2010, imeli svoja obuvala zavezana z roza vezalkami, v letu 2011 pa so nosili roza trakove na rokavih in tako skozi celotno srečanje opozarjali gledalce na tribunah in pred televizijskimi sprejemniki na še kako pereč problem v svetu in pri nas.

S svojim medijskem izpostavljanjem so želeli opozoriti okolico, da rak ne izbira ter da lahko z aktivnim športnim življenjem, in raznoliko prehrano ter samopregledovanjem naredijo velik korak k kvalitetnejšemu življenju ter sami preventivi.

Še kako je na vse okoli igrišča opozarjal slogan, ki ga nikakor ne bi smeli pozabiti in bi moral odmevati v naši podzavesti: ne bežimo pred seboj ampak se začnimo ukvarjati s seboj, NE ZAVEŽI SI ŽIVLJENJA BODI ZAVEZAN S ŠPORTOM.

Sponzorji