Intervjuji

< nazaj

Akcija ”Podaj naprej” je dober zgled sodelovanja

Datum: 17.5.2017

Anastazija Bizjak, dr. dent. med. (predsednica Slovenskega društva Transplant)

Prosim predstavite Slovensko društvo Transplant.

Slovensko društvo Transplant je humanitarna, nevladna organizacija, ki združuje ljudi z raznovrstnimi presajenimi organi, njihove svojce in medicinsko osebje. Delujemo v javnem interesu na državnem nivoju. Naše poslanstvo je skrb za nemedicinsko dobrobit bolnikov s presajenimi organi. Naše društvo izvaja različne socialne programe: športno- rekreacijski, izobraževalno-informativni, družabni, kulturni in podobni. Aktivisti v društvu delamo prostovoljno. Društvo vodimo kot moderno, sodobno organizacijo. Veliko pozornost posvečamo iskrenim, neposrednim in sproščenim medčloveškim odnosom med člani. Poudarjamo pozitivne izkušnje, za katere menimo, da so izredno pomembne za premagovanje statusa bolnika.

Ali je po vašem mnenju področje presajanja človeških organov (transplantacije) še vedno tabu tema?
Da, menimo, da sta ta dejavnost in tema še vedno necelovito predstavljeni širši javnosti. Zelo se veselimo akcije »Podaj naprej«, ki je dober zgled dveh skupin civilne javnosti, ki bosta skupaj ustvarili dogodke v mesecu maju 2012 in upamo, da bosta dosegli odlične sinergijske učinke.

Ali spremljate nogomet?
Nogomet s partnerjem spremljava kot gledalca. Ta šport nama je posebno všeč zaradi družbeno socialne prepustnosti. Navedeno prispeva k veliki popularnosti tega športa, ki še raste.

Kateri nogometaš vam je najbolj pri srcu?
Franz Beckenbauer.

Ali poznate kakšen primer športnika, ki je potreboval presaditev človeškega organa?
Transplantiranci se vsaki dve leti udeležujemo svetovnih letnih in zimskih športnih iger. Tekmujemo v običajnih olimpijskih disciplinah. Tam sem spoznala mnogo športnikov, ki so enako dobri kot zdravi in nekateri med njimi tudi tekmujejo na običajnih tekmovanjih med zdravimi športniki. Nekateri so tudi bivši profesionalni športniki, katerim so odpovedali organi. Sicer se spomnim, da je nek kanadski deskar osvojil srebrno olimpijsko medaljo šest mesecev po transplantaciji jeter.

Kako pogosti so tovrstni projekti in koliko pripomorejo k odločitvi posameznika, da postane darovalec organa?
Akcija »Podaj naprej« je prva tovrstna konsistentna akcija za dosego teh ciljev. Učinkovito smo izkoristili vse naše potenciale in pripravili večplastno prireditev, za katero smo prepričani, da bo izpolnila pričakovane cilje. Ugled javnih osebnosti, v tem primeru reprezentančnih igralcev nogometa v Sloveniji, ki so nosilci simpatij široke javnosti in njihovo simbolno dejanje opredelitve za posmrtno darovanje organov, je zgled, ki ga želimo komunicirati.

Kako bi ocenili odnos državnih institucij do tovrstnih aktivnosti?
Dejavnost presajanja organov v namene zdravljenja je v Sloveniji dobro razvita. To dejstvo viša ugled državi Sloveniji v mednarodnem pogledu, kar se po našem mnenju premalo izpostavlja in vidimo to kot eno od možnih poudarkov našega dela na področju PR. Naše desetletne izkušnje kažejo na razmeroma nerazvite percepcije institucij do naših pobud. To področje bomo skušali izboljšati. Projekt »Podaj naprej« obeh civilnih skupin je primer, s kakršnimi bomo v bodoče povabili državne institucije, da se aktivno vključijo in pridružijo našim naporom.

Ali menite, da je šport tisto področje, s pomočjo katerega lažje pridemo do želenih sprememb v družbi in nenazadnje sprememb miselnosti posameznikov?
Šport se je izkazal v moderni družbi kot pozitivna dejavnost, ki nima samo fizičnih učinkov, temveč postaja del množične kulture. Zgled lahko povzroči spremembo miselnosti posameznika. 

 

Ostali intervjuji

Sorodni intervjuji

 • Nogometaši, pomembni prenašalci informacij
  17.5.2017

  Nogometaši, pomembni prenašalci informacij

  Pri projektu, katerega pobudnik je SPINS so v vlogi prenašalcev informacij nogometaši, junaki v lokalnih sredinah, ki se s svojim sporočilom dotaknejo marsikaterega posameznika.

 • Nerad potujem, a v Slovenijo bom prišel
  17.5.2012

  Nerad potujem, a v Slovenijo bom prišel

  S prisotnostjo na prireditvi Nogometna Gala SPINS XI je hrvaški estradnik podprl akcijo Slovenskega društva Transplant, v sodelovanju s Slovenija – transplant (Zavod RS za presaditve organov in tkiv) in SPINS.

 • Nogometaši na tvoji strani - Anej Lovrečič
  18.3.2011

  Nogometaši na tvoji strani - Anej Lovrečič

  Z nogometašem NK Olimpija Ljubljana, Anejem Lovrečičem smo strnili vtise o prvem, pilotskem, projektu Nogometaši na tvoji strani.

Sponzorji