Novice

< nazaj

V okviru sektorskega dialoga v športu, deležniki potrdili deklaracijo za zaščito športnikov otrok

Datum: 9.11.2017
V okviru sektorskega dialoga v športu, ki se je pretekli teden odvijal v Bruslju so deležniki na področju športa potrdili »Deklaracijo o varovanju pravic športnikov otrok«, da bi otroke, ki sodelujejo v športu, zaščitili pred naraščajočimi grožnjami (pre)zgodnje profesionalizacije in kršitvijo njihovih temeljnih pravic, vključno s spolnim zlorabljanjem in trgovanjem z ljudmi.
 
"V prizadevanju za osvojena odličja in nove rekorde, velikokrat pozabljamo, da so mladi športniki naprej otroci, šele nato športniki. Morajo imeti priložnosti, da se svobodno igrajo in celovito razvijajo. Ne smemo pustiti, da se njihove osebnosti zaradi namena doseganje športne odličnosti prezgodaj »zožijo«", je dejal Brendan Schwab, izvršni direktor svetovnega združenja sindikatov športnikov »World Players Association«.
 
Nedavna poročila, ki razkrivajo široko razširjenost spolnih zlorab, tudi med najstniškimi nogometaši v Angliji in ameriškimi gimnastičarji ob stalnih težavah s trgovino z otroki v poklicnem nogometu, so voditelje sveta in njegove sodelavce spodbudili k večji osredotočenosti na varovanje temeljnih pravic otrok v športu.
 
"Deklaracija o varovanju pravic športnikov otrok" kot vodilno načelo za kakršno koli vključevanje otrok v šport, zagovarja za otroka le najboljše interese. V dokumentu so določena ključna načela in področja delovanja, v okviru katerih morajo deležniki v športu delovati in hkrati zagotavljati, da je področje športa za otroke vedno varno.
 
Združenje »World Players Association« sodeluje tudi z mednarodnimi organizacijami za zaščito otrok, vključno s Terre des Hommesom, kjer spremljajo in ocenjujejo prizadevanja za zaščito otrokovih pravic v svetu športa.
 
"Prepogosto vidimo, da mladi športniki nimajo niti pravice do izobraževanja, ki jim pomaga v celoti razviti njihovo osebnost in talente. Opažamo tudi, da so otroci velikokrat z namenon optimizacije procesa treninga ločeni od svojih družin že v zgodnjih letih, s čimer postanejo žrtve zlorab vplivnih trenerjih. Zelo redko pa slišimo otrokov glas v elitnem športu. Očitno je treba v športu ustvariti tudi prostor za njih in spoštovati njihova mnenja,« dodaja Marc Joly iz Terre des Hommes.
 
Tukaj si lahko preberete »Deklaracijo o varovanju pravic športnikov otrok«.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji