Novice

< nazaj

WLF in FIFPRO vzpostavljata globalne standarde zaposlitvenih odnosov v nogometu

Datum: 26.9.2022
Svetovno združenje nogometnih sindikatov (FIFPRO) in Svetovno združenje nogometnih lig (WLF) sta kot socialna partnerja, na sedežu Mednarodne organizacije dela (ILO), podpisala sporazum o prevzemanju večje odgovornosti za krepitev kolektivno dogovorjenih rešitev v nogometni industriji ter prispevanje k njeni sposobnosti preživetja in rasti.
 
Sporazum na svetovni ravni utrjuje že vzpostavljene odnose, ki so jih številne lige in sindikati igralcev zgradili na nacionalnih ravneh. Naslovljen kot "Globalni sporazum o delu" (GLA), se zavezuje k spodbujanju in varovanju osnovnih načel kolektivnih odnosov med delodajalci in delojemalci.
 
S podporo ILO bo sporazum stabiliziral poklicno nogometno okolje s krepitvijo predstavnikov delodajalcev in delojemalcev na svetovni ravni ter spodbujanjem pravičnih pogojev zaposlovanja v nogometu. Vsebina sporazuma pokriva mrežo 66 nacionalnih sindikatov nogometašev po okriljem FIFPRO, ki skupaj predstavljajo več kot 60.000 profesionalnih nogometašev, in skupino 44 nacionalnih lig, ki združujejo približno 1100 klubov.
 
Dogovor bo FIFPRO in WLF omogočil, da na mednarodni ravni obravnavata ključne zadeve, ki neposredno vplivajo na delovna razmerja med klubi in igralci, ter si dejavno prizadevata za pravično zastopanost pri mednarodnem odločanju. FIFPRO in WLF bosta sodelovala tudi pri razvoju in spodbujanju kolektivnih pogajanj, da bi sindikati nogometašev in lige prevzeli večjo odgovornost pri profesionalizaciji nogometa na lokalni ravni.
 
Vsebine sporazuma zajemajo tako moški kot ženski profesionalni nogomet. Nekaj ​​pomembnega napredka na posdročju ženskega nogometa je že bilo doseženega s sporazumi med ligami in sindikati na nacionalnih ravneh, vendar je to smiselno še pospešiti, da bi zadostili posebnim potrebam te rastoče industrije. Takšen dogovor lahko v prihodnosti nudi tudi optimalno podlago za spremembe na področju nadomestil nagometašev, transfernega trga in drugih za status nogometašev pomembnih področij.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji