Novice

< nazaj

Izrazito povečanje denarnih nagrad za ženske na SP, a cilj še zdaleč ni dosežen

Datum: 9.6.2023
Na prihajajočem svetovnem prvenstvu za ženske se bo razdelilo 150 milijonov dolarjev denarnih nagrad, kar je 300-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2019, a še vedno le približno tretjina od 440 milijonov dolarjev, ki so jih moški prejeli v Katarju 2022.
 
Naj spomnimo, da je oktobra 2022, 150 profesionalnih nogometašic iz 25 držav preko svetovnega združenja nogometnih sindikatov FIFPRO, na svetovno nogometno zvezo FIFA naslovilo javno pismo, v katerem so jo pozvale k izenačitvi pogojev nastopanja, enakopravnosti in pravičnosti v nogometu. Delni korak k temu je FIFA storila danes, ko je objavila spremembe vezane na pogoje ter denarne nagrade na SP za ženske v Avstraliji in na Novi Zelandiji. 
 
FIFPRO je z navdušenjem pozdravil odločitev FIFA, a se ob tem skupaj z igralkami močno zavedajo dejstva, da delo še ni končano in da je pot do popolne enakosti izjemnega pomena. "Z glasom in solidarnostjo igralk po vsem svetu, v mesecih in letih kampanj je bil dosežen pomemben napredek pri pogojih, denarnih nagradah in prerazporeditvi denarnih nagrad za svetovno prvenstvo v nogometu za ženske leta 2023,” so dejali pri FIFPRO.
 
Čeprav je sklad v višini 150 milijonov dolarjev za prvi turnir z 32 ekipami velika spodbuda v primerjavi s 30 milijoni dolarjev za izdajo s 24 ekipami leta 2019 in 10-krat več kot leta 2015, je še vedno precej nižji od skupnega nagradnega sklada v višini 440 milijonov dolarjev, ki ga je FIFA namenila moškim kolegom na svetovnem prvenstvu v Katarju. Svetovna nogometna zveza FIFA je sporočila, da si prizadeva doseči enakost med moškimi in ženskimi turnirji do leta 2027.
 
Predsednik FIFA, Gianni Infantino je za nesorazmerje ponovno okrivil medijske hiše, ki ponujajo premalo denarja za pravice televizijskih prenosov. Povedal je, da FIFA ne bo prodala pravic za prenos turnirja v Avstraliji in Novi Zelandiji po trenutno ponujenih cenah. "Ženske si zaslužijo veliko, veliko več kot to in tukaj smo, da se borimo zanje in z njimi," je dejal.
 
Po novem sistemu bo vsaki posamezni igralki iz moštva - do 23 igralk -  pripadala denarna nagrada na podlagi uspešnosti, kot sledi:
 
- Skupinski del             30.000 USD
- Osmina finala            60.000 USD
- Četrt finale                 90.000 USD
- 4. mesto                    165.000 USD
- 3. mesto                    180.000 USD
- 2. mesto                    195.000 USD
- Zmagovalke               270.000 USD
 
Za zaključek pa ne moremo mimo dejstva, da v Sloveniji na področju odnosov krovne organizacije, Nogometne zveze Slovenije do članic ženske A nogometne reprezentance še vedno ni opaznih sprememb. Naj omenimo tiste najboljh izstopajoče razlike, v primerjavi z moškimi kolegi: pomanjkanje opreme, slabši pogoji treningov in tekem, slabši pogoji potovanj, dnevna nadomestila in še bi lahko naštevali. Vse to pa je na žalost v preteklosti negativno vplivalo tudi na njihove rezultate.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji