Novice

< nazaj

Suad Fileković, prvi slovenski diplomant na UCN Denmark

Datum: 21.9.2015
Ljubljančan Suad Fileković, bivši profesionalni nogometaš, ki je člansko kariero začel v klubu NK Olimpija in kasneje v slovenski ligi igral še za NK Maribor je prvi slovenski ligi skupno odigral 222 prvenstvenih tekem in dosegel 8 zadetkov. Ob tem je igral še v hrvaški, grški, belgijski, ruski, angleški in izraelski ligi. Za slovensko reprezentanco je med letoma 2002 in 2012 odigral štirinajst uradnih tekem. Danes lahko rečemo, da je postal poslovnež, a še vedno blizu tistemu področju, ki ga v življenju najbolj veseli, nogometu. Aktivno sodeluje pri delovanju futsal kluba Remax Maribor, s katerim se ima željo povzpeti na vrh državnega prvenstva. V zadnjem obdobju svojo energijo usmerja v dokončanje usposabljanja za nogometnega trenerja A, hkrati pa obiskuje evropske nogometne klube, kjer črpa vsebine in uporabne informacije, ki jih primerja z osvojenimi študijskimi teorijami ter išče načine, kako le te prenesti v razvoj lastne vizije. Eden od projektov, ki si ga želi, skupaj s predstavniki različnih strok, uresničiti v bližnji prihodnosti, je razvoj mladinske nogometne šole.
 
V študijskem letu 2011/2012 se je po posredovanju predstavnikov Sindikata športnikov Slovenije (SŠS) oziroma Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS) odločil ponovno sesti v šolske klopi. Kot predstavnik prve generacije slovenskih športnikov, študentov, se je priključil mednarodnemu projektu univerzitetnega študija na daljavo, na danski univerzi UCN Denmark.

V letošnjem letu se na študijski program športnega menedžmenta, namenjenega športnikom, ki zaradi pogostih potovanj, urnika treningov ali tekem ne morejo redno izpolnjevati študijskih obveznosti in ob tem dosegati želenih športnih ciljev, vpisuje že peta generacija študentov.
 
Dobri študijski rezultati do sedaj vključenih posameznikov, so odličen pokazatelj dejstva, da lahko tudi tisti športniki, ki večino leta preživijo na poti ali nastopajo v tujini, ob primerni oziroma prilagojeni obliki izvajanja študijskega programa (tj. študij na daljavo), redno in seveda uspešno opravljajo vse zahtevane obveznosti.
 
Fileković ob prejetju diplome ni skrival zadovoljstva. Prav tako ni skrival želje, da bi nadaljeval s študijem na podiplomski ravni, najraje zopet v tujini: ”Študij na UCN Denmark temelji predvsem na zavedanju akademskega kadra, da je potrebno športnika pripraviti na obdobje po končani športni karieri in izkoristiti osebnostne atribute športnikov. Zato se vedno znova osredotočajo na praktične vsebine oziroma povezujejo teorijo s praktičnimi primeri, ki so za športnika lažje razumljivi. Prav tako je nenadomestljiva izkušnja, poslušati in izmenjati mnenja s profesorji, strokovnjaki posameznih področij, direktorji najbolj razvitih športnih kolektivov ali gospodarskih družb s celega sveta. Prednost študija na daljavo so tudi v okviru spletne učilnice posneta predavanja in shranjena gradiva, kar študentu omogoča individualno prilagajanje urnika in izpolnjevanja predvidenih obveznosti. V veliko pomoč pri izpolnjevanju študijskih obveznosti pa mi je bil vseskozi tudi tutor, ki nam ga je v okviru projekta, brezplačno, omogočil Sindikat športnikov Slovenije.”
 
”V sklopu študija smo na primer pri predmetu kriznega menedžmenta analizirali rešitve, ki so jih v danih situacijah sprejeli največji strokovnjaki svojega področja (na primer: J. Mourinho, A. Wenger, itn.) in povem vam, da na takšen način pridobiš ogromno uporabnega znanja. Seveda pa ne smem pozabiti na opravljanje študijskih obveznosti (tj. izpitov), ki za razliko od tistih na slovenskih fakultetah, prav tako temeljijo predvsem na reševanju praktičnih problemov, seveda na podlagi uporabe pridobljenih teoretskih vsebin ter lastnih izkušenj. Ko omenjam aplikativno naravo študija, naj povem da so nam v času obvezne prakse, ki se izvaja v tretjem in sedmem semestru, ponudili tudi nekajtedensko delo v angleškem prvoligaškem klubu Watford F.C., kar samo kaže na široko in eminentno mrežo povezav, ki jih ima fakulteta v tujini.”
 
”Potrebno se je zavedati, da je izobrazba najbolj pomemben element športnikove osebne rasti in razvoja. V tujini se temu področju posveča veliko več pozornosti kot pri nas. Tudi v najbolj razvitih športnih kolektivih mlade športnike usmerjajo k dokončanju formalne izobrazbe ali vsaj strokovnih usposabljanj. Mladim športnikom v Sloveniji bi svetoval, da naj se ne glede na uspešnost športne kariere, čim bolj zgodaj odločijo za dokončanje formalne, visokošolske izobrazbe, ki jim bo vsekakor omogočila konkurenčnost na trgu dela, s katerim se bodo srečali po končani športni poti,” je zaključil Fileković.

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji