Novice

< nazaj

Nogometaši v Grčiji dobili garancijski sklad

Datum: 1.2.2016
Grškemu sindikatu profesionalnih nogometašev (PSAP) je uspelo doseči nekaj, za kar so si prizadevali skoraj tri leta: ustanovitev jamstvenega oziroma garancijskega sklada, namenjenega nogometašem, katerih ekipe zaradi slabega finančnega stanja ne morejo izpolnjevati pogodbenih obveznosti ali pa so premeščene v nižjeligaška tekmovanja.
 
V zaključku preteklega leta, so nogometaši v Grčiji, pod taktirko vodstva sindikata, v terminu igranja pokalnih tekem zagrozili s stavko. To je bil skrajni ukrep, saj so igralci zaman čakali na implementacijo omenjenega sklada.
 
Grožnja s stavko je dejansko učinkovala, priznava predstavnik PSAP, Stamatis Syrigos. "Uspelo nam je rešiti vprašanja z Nogometno zvezo in predstavniki lige, še preden se je stavka dejansko izvedla. Uskladiti moramo le še nekaj podrobnosti, preden bo garancijski sklad v celoti zaživel."
 
"Uvedba in delovanje garancijskega sklada je izjemen dosežek za nas, glede na pot, ki smo jo morali prehoditi v zadnjih letih. Pred tremi oziroma štirimi leti, ko smo začeli pogovore z ligo in zvezo, nismo bili deležni niti malo podpore. Zdaj pa nas loči le še en majhen korak do dejanske implementacije sklada. Uspelo nam je celo doseči dogovor, da bodo do sredstev v skladu upravičeni tudi nogometaši, do katerih klubi niso izpolnili finančnih obveznosti v sezoni 2012/2013, " dodaja Syrigos.
 
Naj dodamo, da tudi v Sloveniji že dolga leta potekajo prizadevanja za ustanovitev tako imenovanega garancijskega sklada, ki bi pomagal nogometašem iz najtežjih finančnih stisk. Primeri propada in finančnih težav klubov kot so Primorje, Mura, Lendava in Gorica, kažejo, da je sklad nujno potreben. Nogometna zveza Slovenije sicer že nekaj let le ”prazno” obljublja, da bo do ustanovitve sklada prišlo, a na žalost slovenskih nogometašev, do tega še ni prišlo. Vsekakor bo ustanovitev sklada ena od poglavitnih zahtev sindikata pri bližajočih se pogajanjih za kolektivno pogodbo na področju nogometa. 

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji