Novice

< nazaj

Izobraževanje športniku vliva pogum in dodatno energijo

Datum: 17.10.2019
Branilec Juventusa, Giorgio Chiellini, je v preteklosti že spregovoril o tem, kako mu je izobraževanje, podiplomski študij na področju gospodarstva, pomagalo pri celostnem osebnem razvoju, kar se je odražalo tudi v boljših predstavah na igrišču.
 
Zdaj njegove trditve podpira tudi nova raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Abertay, na Škotskem. Izsledki le te namreč kažejo, da imajo športniki, ki študirajo, večjo verjetnost za uspešnejšo športno kariero.
 
David Lavallee je v avstralski nacionalni ragbi ligi v treh letih sledil 632 igralcem in ugotovil, da so tisti, ki se aktivno pripravljajo na karierni prehod, bolj verjetno izbrani za tekme in uživajo v daljši karieri kot športnik.
 
"To je prva študija na svetu, ki je dejansko dokazala to povezavo," je dejal Lavallee.
Lani je nogometaš Chiellini povedal, da mu je študij pomagal odpraviti pritisk pred velikimi tekmami v Serie A in Ligi prvakov. S tem se strinjajo tudi ostali športniki. Iris Slappendel, nizozemska kolesarska prvakinja leta 2014, se je v svoji karieri poklicne kolesarke izučila za oblikovalko in se ukvarjala z izdelovanjem kolesarske opreme.
 
"Vedno sem imela trenerje ali trenerke, ki so mi govorili: Iris, nehaj delati vse ostale stvari, ki jih počneš in se osredotoči na kolesarjenje," je dejala Slappendelova. "Vendar sem bila zelo vesela, da sem ubrala takšno pot. Prepričan sem, da vam to lahko daje tudi dodatno energijo. "
 
Povezava na VIDEO v okviru kampanje "Mind the Gap".

Profesor Lavallee predvideva, da bodo nogometni klubi zaradi športnih ugodnosti začeli več delati za spodbujanje igralcev, da razvijejo zanimanje za vsebine zunaj nogometa. "Tu se bodo v športu v naslednjih 20 letih opazili povečani učinki," je dejal Lavallee. "To bo vsekakor dobro počutje in izboljšano področje blaginje. Mislim, da bo to veliko pomembnejše od bajnih dobičkov, ki jih prejemajo nogometaši. V nogometu vidim veliko priložnost."

Ostale novice

Sorodne novice

Sponzorji