Novice

< nazaj

Mednarodna kampanja ozaveščanja o nevarnosti min tudi s slovenskimi nogometaši

Datum: 8.4.2013
Vsako leto za posledicami eksplozij min umre ali je poškodovanih več tisoč oseb. Mine sodijo med najnevarnejša orožja, saj je njihova izdelava enostavna in poceni, pojavljajo pa se predvsem na revnejših področjih, ki so že sicer slabše ekonomsko razvita in potrebujejo dodatno pomoč. So eno izmed najzahrbtnejših razstreliv, saj ne izbirajo svojih žrtev: poškodujejo tudi nedolžne, med njimi kar 70 odstotkov otrok, mlajših od 15 let, ne glede na raso, veroizpoved, socialni in ekonomski položaj, spol, videz ali starost.

Čeprav pred 16. leti sprejeta ottawska konvencija prepoveduje uporabo, kopičenje zalog, proizvodnjo in prenos protipehotnih min ter spodbuja njihovo uničenje, je na žalost vse manj svetovnega denarja namenjenega odstranitvi min in pomoči žrtvam. Oseba, ki stopi na mino, lahko utrpi slepost, sicer pa večina prizadetih ostane brez rok ali nog, nekateri celo umrejo. Med območja, kjer je minskih polj, ki ogrožajo nedolžne prebivalce, največ, sodita tudi Sloveniji bližnji BiH in Hrvaška, v največjem obsegu pa se z njimi srečujejo Afrika, Azija in Latinska Amerika.

Slovenija v letu 2013 predseduje ottawski konvenciji, zato je letošnja akcija ”Posodi svojo nogo in zavihaj hlačnico” še toliko pomembnejša in osredotočena prav na žrtve min, njihove potrebe in težave. Hkrati si prizadeva za enakopravno uživanje pravic in svoboščin v skladu z mednarodno konvencijo o pravicah invalidnih oseb ter nagovarja politike k reševanju minske problematike.  

Na pobudo podpredsednika Fife, princa Alija Bina Al Husseina, se je akciji o ozaveščenosti o minah (”Danger! Mines!”) ob 4. aprilu, mednarodnem dnevu ozaveščanja o nevarnosti min, pridružil tudi SPINS s svojimi člani, nogometaši 1. SNL. V kampanji želijo s pomočjo nogometa o nevarnostih min seznaniti ogrožene otroke, sirijske begunce v Jordaniji, in za problem vzbuditi večjo pozornost tudi drugod po svetu. Izobraževalno gradivo z najpomembnejšimi sporočili in slikovnim materialom bodo tako pripravili tudi ob sodelovanju slovenskih nogometašev, ki se bodo v naslednjem mesecu slikali ob oznakah za minska polja.

Ostale novice

Sorodne novice

 • Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno
  19.12.2016

  Nogometaši v Angliji opravijo 40000 družbenokoristnih aktivnosti letno

  V zadnjih tridesetih letih je angleški sindikat profesionalnih nogometašev PFA zgradil izjemen program družbenokoristnih aktivnosti, v katerem profesionalni nogometaši sodelujejo pri skoraj 40000 aktivnostih letno.

 • Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro
  4.8.2015

  Svetovno prvenstvo za brezdomce tudi s podporo FIFPro

  Združenje FIFPro je sklenilo tri letno partnerstvo s predstavniki organizacije ”Homeless World Cup”, ki je odgovorna za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu za posameznike oziroma ekipe, ki prihajajo iz družbeno ranljivih skupin.

 • Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”
  22.10.2014

  Zaključek aktivnosti v okviru ”Fare Action Weeks 2014”

  Jutri se bodo zaključile akcije v okviru mednarodnega projekta Fare Action Weeks 2014, kjer so bili tradicionalno aktivni tudi slovenski nogometaši.

 • Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton
  15.10.2014

  Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton

  Ob začetku aktivnosti, v okviru mednarodnega projekta FARE Action weeks, smo se o pojavu diskriminacije in nasilja pogovarjali z dvema temnopoltima nogometašema, Jeanom Philippom Mendyjem in Sunnyjem Omoregiem.

 • Skupaj proti diskrimanciji in nasilju
  10.10.2014

  Skupaj proti diskrimanciji in nasilju

  V prihajajočih dveh tednih se bo zgodilo več kot 2000 aktivnosti v okviru ene največjih družbenih akcij v športu, FARE Football People, s ciljem: širjenje pozitivnega sporočila proti diskriminaciji, rasizmu in spodbujanju raznolikosti.

Sponzorji